Hlavní obsah

Kapitán Italů Barazzutti: Čeští tenisté budí respekt, ale Ivana Lendla nemají

Nehrající kapitán daviscupového týmu Itálie Corrado Barazzutti tvrdí, že si ostravské dny před nadcházejícím duelem s Českem užívá. V tenise má něco za sebou. V roce 1978 byl sedmým hráčem světa a o dva roky později hrál spolu s Panattou v Praze finále o „salátovou mísu“. Tehdy ji Československo poprvé a naposledy vyhrálo.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kapitán italských tenistů Corrado Barazzutti

Článek

Vzpomínáte na pražské finále Davisova poháru v prosinci 1980?

Je to už velmi dávno. Pamatuji se, že to byl velmi těžký a bojovný zápas. Klíčový byl první den. Nejdříve Adriano Panatta prohrál s Tomášem Šmídem v pěti setech, když první dva vyhrál. Pak jsem já podlehl Ivanu Lendlovi, podařilo se mi vzít mu jenom první set.

S Lendlem jste hrál v Davisově poháru i rok předtím v Římě a porazil ho. To se o tolik zlepšil?

Už v Římě jsem měl namále. V pátém setu jsem prohrával 2:5, ale nakonec zvítězil 7:5. Jeden rok byl na hře Lendla ohromně znát. Vyspěl. Pochopil jsem, že toho tehdy dvacetiletého kluka už mockrát v životě neporazím. V Praze jsme po prvním dnu prohrávali 0:2, přitom jsme doufali v opačné skóre. Konečný výsledek 1:4 nebyl dobrý, ale vzpomínky ano. Československý tým byl velmi silný.

Silnější než je český dnes?

Troufám si říct, že ano. Dokonce jsem si tím jistý. Měl totiž Ivana Lendla. Nevím, za jak dlouho od toho finále se stal světovou jedničkou, ale už tehdy byl mimořádný hráč. Také Tomáš Šmíd byl ve dvouhře velmi silný a ve čtyřhře vůbec jeden z nejlepších na světě. Dnešní český tým nesporně budí respekt, je také hodně silný a může porazit kohokoliv. Nemá však Ivana Lendla. To byl naprosto výjimečný tenista. Jednička.

Troufáte si na současný český tým?

Ale to přece musíme! Víme, že Češi jsou favority a zápas pro nás bude velice náročný. Přesto se pokusíme jej zvládnout. Když pozoruji své hráče na tréninku, vidím na nich, že by to mohli dokázat.

Rychlý povrch v ostravské hale si vybrala česká strana proto, že vám bude vadit. Máte s jeho rychlostí problém, nebo nemáte?

Je mi jasné, že si Češi zvolili podle své chuti. My jsme neměli na vybranou. V dnešním tenisovém světě jsou ale hráči zvyklí hrát na čemkoliv. Ty své poslouchám a slyším, že jim rychlost ostravského kurtu vůbec nevadí. Andreas Seppi dokonce říká, že mu vyhovuje.

Co je s vaší dvojkou Staracem, že nepřišel na oficiální tiskovou konferenci?

V noci měl horečku. Je nemocný.

Může se stát, že v pátek nebude moci hrát?

Stát se to může, ale já věřím, že hrát bude. Ve čtvrtek už by měl normálně trénovat.   Překvapilo vás v Ostravě něco?

Příjemně mě překvapila hala. Je opravdu pěkná. Vůbec všechno je tady v pohodě, tyhle dny si užíváme.

Jste také nehrajícím kapitánem italského fedcupového týmu a v semifinále vás čeká utkání také v Česku. Které bude těžší? To nynější v Davis Cupu, nebo dubnové ve Fed Cupu?

Doufám, že vyhrajeme alespoň jedno. Oba zápasy jsou pro nás těžké, daviscupový možná náročnější. Ale budeme hrát tenis na kurtu a potom uvidíme.

Reklama

Související témata: