Hlavní obsah

Tenisté vedou v Davis Cupu 2:0, proti Italům se ale zapotili

OSTRAVA

Čeští tenisté vedou po úvodním dnu prvního kola Světové skupiny Davisova poháru nad Itálií 2:0 a jediný bod je dělí od účasti ve čtvrtfinále. Po triumfu Radka Štěpánka získal druhý bod v ostravské hale Tomáš Berdych, který porazil ve čtyřech setech Simona Bolelliho. O postupu mohou rozhodnout svěřenci Jaroslava Navrátila už v sobotní čtyřhře od 15:00 (živě na ČT4), kterou můžete na Sport.cz sledovat v on-line reportáži.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Berdych během utkání Davisova poháru

Článek
Fotogalerie

Zápas v šestnáct hodin rozehrála domácí dvojka a vítěz čtyřhry na nedávném grandslamu v Austrálii Štěpánek, dvouhru ale nehrál od 17. ledna a od úvodu se na ostravském kurtu hledal. V polovině úvodní sady ještě dokázal ztracené podání ihned vyhrát zpět, za stavu 4:5 jej však znovu zradil první servis a čistou hrou nabídl soupeři vedení.

Po přestávce dostal Seppi českého soupeře sám do hry. Hned v prvním gamu druhého setu zahrál dvě dvojchyby a Štěpánek získal sebevědomí důležitým brejkem. Svěřenec Jaroslava Navrátila ožil, zlepšil pohyb i údery a s přehledem držel podání. Mrzet ho nemuselo ani to, že v maratonské deváté hře nevyužil sedm setbolů. Vzápětí totiž zvládl svůj servis bez ztráty fiftýnu a srovnal.

Nervozitu ze sebe Štěpánek načas setřásl v polovině třetí sady. Konečně se dostal ke své typické hře: chodil více na síť a Itala deptal i častější změnou rytmu. I díky pomoci pásky získal při Seppiho podání sedmý, tzv. Tildenův gamu, který je mezi tenisty považován za zlomový, a sebrat soupeřův servis se mu ještě povedlo i na samý závěr třetího setu.

Zdálo se, že český favorit definitivně překlonil misky vah na svou stranu, ve čtvrtém setu ale naprosto selhal při využívání brejkbolů. Ital mu nabídl šest možností, jednou dokonce při svém podání prohrával 0:40, ale pokaždé dokázal hrozbu zažehnat. Naopak Štěpánek "daroval" soupeři pátý game dvojchybou a trápení podtrhl ztrátou servisu také za stavu 3:5.

Rodák z Karviné se ale nezlomil a v pátém setu zabojoval. Poté co se vrátil po krátké pauze z útrob haly, skvělou obranou prolomil ve třetí hře Seppiho servis a to rozhodlo. Při svém podání nepřipustil komplikace a při Italově servisu pak proměnil druhý mečbol. Seppiho porazil i počtvrté v kariéře a poprvé vyhrál v Davisově poháru ve dvouhře pětisetový duel.

"Ráno jsem se probudil se zánětem v krku a na sto procent jsem nevěděl, jestli nastoupím. Myslel jsem, že po prvním setu padnu, byl jsem rád, že se držím na nohou," řekl český hráč v České televizi. "Hodně jsem se na výhru nadřel, v posledním setu se ukázaly moje zkušenosti a srdce," dodal.

Berdych si s Bolellim vylepšil bilanci 

Berdych s Bolellim, náhradníkem za nachlazeného Staraceho, prohrál poslední dva vzájemné zápasy, ale duel začal sebevědomě. V první sadě stačil sedmému hráči světa jediný brejk. Po dvou autech z Italovy rakety zvýšil na 4:2 a v následném gamu zažehnal úvodní slabší chvilku, když po slibném vedení 40:0 musel odvracet brejkbol. Pak už ale dohrál úvodní dějství s přehledem.

Až 135. tenista žebříčku ATP ale proti českému favoritovi nesložil zbraně a ve výměnách i na podání nečekaně držel krok. V pátém gamu dvakrát po sobě zažehnal brejk a o pět her později dokonale využil dalšího Berdychova útlumu při servisu k překvapivému vyrovnání stavu.

Český hráč se neprobral ani v úvodu třetího setu, kdy znovu promarnil dvě brejkbolové šance. Bolelliho hra mu viditelně nesvědčila a místo hladké cesty za vítězstvím musel bojovat o každý míč. V závěru třetího dějství však Berdych ukázal svoji velikost. V jedenáctém gamu konečně sebral houževnatému soupeři servis a sadu pak bez ztráty fiftýnu zakončil při svém podání.

Tím český tenista soupeře definitivně zlomil. Hned v úvodní hře čtvrté sady mu sebral podání a závěr za chvilku s přehledem dotáhl do vítězného konce.

Do sobotní čtyřhry nehrající kapitáni předběžně nominovali Lukáše Rosola s Františkem Čermákem a Daniele Bracialliho se Staracem, který od pondělka laboruje s nachlazením a teplotami a dosud netrénoval. Složení párů však mohou obě strany změnit ještě dopoledne před utkáním, které se bude hrát od 15 hodin.

Zápasy Davis Cupu: Česko - Itálie
Štěpánek - Seppi 4:6, 6:4, 6:3, 3:6, 6:3on-line
Berdych - Bolelli 6:3, 4:6, 7:5, 6:2on-line

Reklama

Související témata: