Hlavní obsah

Federer získal v Rotterdamu první letošní titul

ROTTERDAM

Švýcarský tenista Roger Federer dnes v Rotterdamu porazil Argentince Juana Martína del Potra 6:1, 6:4 a úspěšně vstoupil do druhé stovky finálových zápasů v kariéře. Třetí hráč světa získal první titul v sezóně.

Foto: Paul Vreeker, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer

Článek

Federer si se semifinálovým přemožitelem Tomáše Berdycha Del Potrem poradil za hodinu a 26 minut. Třicetiletý Švýcar, který v Rotterdamu navázal na triumf z roku 2005, ve svém 101. finále získal 71. titul na okruhu ATP. Má tak jistotu, že dvanáctý rok po sobě vyhraje alespoň jeden turnaj za sezonu.

"Bylo úžasné se sem po sedmi letech vrátit, lidé mi tleskali vestoje pokaždé, když jsem vkročil na kurt. Moc jsem si to tady užil a jsem rád, že jsem si to nejlepší nechal na konec," uvedl Federer, jenž prodloužil svou úspěšnou sérii v halových turnajích. V Rotterdamu vyhrál pátý turnaj pod střechou za sebou, na němž startoval, a nenašel přemožitele už ve 25 zápasech v hale v řadě.

Del Potro, který Federera porazil ve finále US Open v roce 2009, prohrál s bývalou světovou jedničkou třetí zápas za sebou. Ani v jednom utkání od operace zápěstí před dvěma lety navíc třiadvacetiletý Argentinec neuhrál s Federerem ani set.

Švýcar dnes odvrátil všech sedm brejkbolů, kterým čelil. "Je těžké porazit Federera, když nevyužijete své šance. Dnes hrál mnohem lépe než já," poznamenal Del Potro.

Azarenková v Dauhá vyhrála i třetí turnaj v sezoně

Tenistka Viktoria Azarenková porazila ve finále v Dauhá Australanku Samanthu Stosurovou 6:1, 6:2 a získala první titul v roli světové jedničky. Dvaadvacetiletá Běloruska vyhrála i třetí turnaj v sezoně a letos ještě nenašla přemožitelku.

Azarenková porazila pátou hráčku světa za 67 minut a prodloužila svou letošní neporazitelnost na 17 zápasů. Se sedmadvacetiletou Australankou vyhrála i šestý vzájemný zápas v kariéře a Stosurové v nich nedovolila uhrát jediný set.

"Sama nevěřím tomu, jaký jsem dneska hrála tenis," řekla Azarenková. "Věděla jsem, že nebudu stoprocentně zdravá, tak jsem tomu přizpůsobila hru. Překvapilo mě, jak mi to šlo," dodala Běloruska s tím, že kotník, který si podvrtla v semifinále, nebyl ještě zcela v pořádku.

V Dauhá si Azarenková připsala celkově jedenáctý turnajový triumf v kariéře. V dosavadním průběhu sezony získala tituly v Sydney a na Australian Open, po kterém se stala světovou jedničkou.

Almagro obhájil titul na antuce v Sao Paulu

Španělský tenista Nicolás Almagro obhájil loňský titul na turnaji v Sao Paulu. Nejvýše nasazený hráč ve finále porazil 6:3, 4:6 a 6:4 Itala Filippa Volandriho a získal v největším jihoamerickém městě už svůj třetí triumf po letech 2008 a 2011.

Šestadvacetiletý Almagro nastřílel ve finále 18 es a zápas zakončil po dvou hodinách. Načal tím druhou desítku titulů na okruhu ATP, přičemž všech jedenáct si připsal na antuce.

Jedenáctý hráč světa Almagro startoval na turnaji díky divoké kartě od pořadatelů, protože vzhledem k daviscupovým povinnostem nebyla jeho účast v Sao Paulu dlouho jistá.

Arruabarrenová získala v Bogotě první titul v kariéře

Tenistka Lara Arruabarrenová vyhrála turnaj v Bogotě a získala první titul na okruhu WTA v kariéře. Devatenáctiletá Španělka v dnešním finálovém v souboji hráček druhé stovky žebříčku porazila Rusku Alexandru Panovovou 6:2 a 7:5.

Arruabarrenová, které patří v pořadí 174. místo, si ve finále dvouhry zahrála poprvé. Stejně na tom byla i 118. hráčka světa Panovová, která už však na elitním okruhu vyhrála dva deblové tituly. Ten poslední získala v sobotu v Bogotě spolu s Češkou Evou Birnerovou.

Tenisový turnaj mužů v Rotterdamu (tvrdý povrch, dotace 1,207.500 eur):
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Del Potro (3-Arg.) 6:1, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Llodra, Zimonjič (2-Fr./Srb.) - Lindstedt, Tecau (3-Švéd./Rum.) 4:6, 7:5, 16:14.
Tenisový turnaj žen v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 2,168.400 dolarů):
Dvouhra - finále:
Azarenková (1-Běl.) - Stosurová (3-Austr.) 6:1, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Huberová, Raymondová (1-USA) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (USA) 6:3, 6:1.
Tenisový turnaj žen v Bogotě (antuka, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Arruabarrenová (Šp.) - Panovová (Rus.) 6:2, 7:5.
Tenisový turnaj mužů v Sao Paulu (antuka, dotace 475.300 dolarů):
Dvouhra - finále:
Almagro (1-Šp.) - Volandri (It.) 6:3, 4:6, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Butorac, Soares (1-USA/Braz.) - Mertiňák, Sá (4-SR/Braz.) 3:6, 6:4, 10:8.
Tenisový turnaj mužů a žen v Memphisu (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Briantiová (It.) - Lučičová (Chorv.) 7:6 (7:5), 5:7, 6:1, Govorcovová (Běl.) - Doloncová (Rus.) 6:1, 7:5, Rodinová (Rus.) - Falconiová (USA) 6:1, 6:3.

Reklama

Související témata: