Hlavní obsah

Rozjetý Federer nadělil Agassimu 'kanára'

Bez slitování zametl švýcarský tenista Roger Federer ve finále Turnaje mistrů s veteránem dvorců Andre Agassim. V Houstonu si domácího hráče vychutnal v pouhých třech sadách a rozezpíval i nepopulárního 'kanára'. Sedmý titul sezóny získal Švýcar suverénně, na závěrečném turnaji ani jednou neklopýtl.

Článek

Stal se čtvrtým hráčem, který na Turnaji mistrů vyhrál všech pět zápasů. Napodobil tak českého rodáka Ivana Lendla, Němce Michaela Sticha a Australana Lleytona Hewitta.

Finále, v němž Federer triumfoval 6:3, 6:0 a 6:4, bylo ve druhém setu na dvě a půl hodiny přerušeno kvůli dešťové přeháňce. Švýcara to však nerozhodilo, své vítězné tažení dotáhl do konce a poskočil na druhé místo žebříčku ATP Champions Race.

Ve skupině i ve finále

V americkém Texasu Federer turnaj výhrou nad Agassim začal i skončil. Američana, který se mohl ve třiatřiceti letech stát nejstarším vítězem Turnaje mistrů, zdolal nejdříve ve skupině a mnohem jistěji si s ním poradil i v dnešním finálovém duelu.

Dvaadvacetiletý Švýcar měl vynikající servis, pestrou hru od základní čáry a držel se svého útočného pojetí. Od začátku do konce nebylo pochyb o lepším muži na dvorci. Federer nepovolil Agassimu ani jeden brejkbol a nastřílel 39 vítězných úderů, zatímco Američan jen třináct. Utkání trvalo osmdesát osm minut a Federer proměnil hned první mečbol svým jedenáctým esem.

Rozdělovaly se milióny

"Hrál jsem jeden ze svých nejlepších zápasů v kariéře. Vyhrál jsem Turnaj mistrů a Wimbledon, dva nejprestižnější turnaje, a proto jsem nesmírně šťastný," radoval se Federer, který inkasoval 1,52 miliónu dolarů z celkové dotace 3,7 miliónů. Agassimu přibude na konto 700 tisíc dolarů.

Federer zažil skvostnou sezónu, během níž vyhrál sedm turnajů a prohrál jen 17 utkání. Těch vítězných bylo naopak 78. Závěr sezóny si pak zpestřil tím, že porazil všechny letošní vítěze grandslamu. "Skvělý týden. Měl jsem těžkou skupinu a podstoupil těžké souboje. Ale vyšel jsem z nich vítězně," jako by stále nemohl uvěřit. "Roger odehrál výborný turnaj. Zasloužil si zvítězit," kontroval Agassi.

Turnaj mistrů - finále
Federer (3-Švýc.) - Agassi (5-USA) 6:3, 6:0, 6:4.

Reklama