Hlavní obsah

Navrátilové nahání Moskva strach

MOSKVA

Se smíšenými pocity přicestovala Martina Navrátilová na finálový turnaj Fed Cupu do Moskvy. Pro americkou tenistku českého původu je návrat do bývalého hlavního města Sovětského svazu spojen se vzpomínkami na život za "železnou oponou" i emigraci z tehdejšího Československa do Spojených států.

Foto: DPA/EPA

Martina Navrátilová

Článek

"Kdykoliv se sem vrátím, všechno mě znovu pohltí. Vzpomínám si, jak jsem tehdy jako malá holka žila pod jejich útlakem," svěřila se sedmačtyřicetiletá tenistka. "Moskva není moje oblíbené místo. Sochy Lenina, srpy a kladiva, na to nemám z minulosti moc dobré vzpomínky," dodala.

Navrátilová v roce 1975 vyhrála Fed Cup v barvách Československa, o sedm let později však triumfovala již v týmu Spojených států amerických. Silný emotivní náboj pro ni mělo finále prestižní týmové soutěže v roce 1986, kdy se jako Američanka vrátila do Prahy a hrála proti svým bývalým krajankám na Štvanici.

Kruh se uzavírá

V Moskvě ji však přivítalo tenisové prostředí značně vzdálené Sovětskému svazu. Po pádu komunistického režimu a následném rozpadu SSSR v roce 1991 se tenis v Rusku dostal do popředí zájmu. Rodiče vidí šanci pro své děti na zbohatnutí, "bílý sport" podporoval i bývalý prezident Boris Jelcin.

Všechny čtyři tenistky z domácího týmu jsou mezi třinácti nejlepšími hráčkami světa, proto jsou Rusky považovány za favoritky na celkové vítězství. Pokud na domácí půdě zvládnou semifinále s Francií, utkají se o titul s lepším z dvojice USA - Belgie. Vzhledem k absenci dvou nejlepších tenistek světa by si přitom Navrátilová mohla právě proti Ruskám zahrát. "Je to trochu ironické, kruh se uzavírá," poznamenala šampionka.

S Navrátilovou se neprohrává

Navrátilová, která je šestou deblistkou světového žebříčku, chce ve čtyřhře po boku Lisy Raymondové pomoci Spojeným státům k osmnáctému triumfu ve Fed Cupu. "Miluji Ameriku a život v ní. Udělám všechno pro to, abych týmu pomohla," prohlásila majitelka osmnácti grandslamových titulů ve dvouhře a čtyřiceti ve čtyřhře.

Pro Navrátilovou je účast v ženské týmové soutěži také splněním nutné podmínky pro start na olympijských hrách v Aténách. Medaile z olympiády totiž v její bohaté sbírce trofejí stále chybí.

Ve Fed Cupu má Navrátilová jedinečnou bilanci. Všechny zápasy, ke kterým nastoupila, vyhrála. Ve dvouhře se radovala z výhry dvacetkrát a ve čtyřhře sedmnáctkrát.

Reklama