Hlavní obsah

Bude Federer "novým" Samprasem?

PRAHA

V jeho rodném Švýcarsku se o něm říkalo, že moc inteligence nepobral, nikdy nepřečetl ani jednu knížku a je schopný poslouchat ve walkmanu akorát tak německé techno. Trochu urážlivé, teď ale asi bude leccos jinak. Řeč je o Rogerovi Federerovi. Tenistovi, jenž letos vyhrál Wimbledon a na konec sezóny zničil ve finále Turnaje mistrů Andre Agassiho.

Článek

A to tak, že až potupně. Debakl 3:6, 0:6, 4:6 snad Američan nepamatuje. Dvaadvacetiletý Federer tak zakončil sezónu, která jej ukázala jako pravděpodobnou superhvězdu let budoucích. Třeba takovou, jakou byl v devadesátých letech Pete Sampras. Alespoň tak o něm mluví světoví odborníci, novináři, ale i další hráči.

Má být lídrem nové generace. Ukázkové údery od základní čáry, skvělý servis, učebnicový jednoručný bekhend a drtivý forhend, výborný i při volejích. To vše dohromady dalo Federerovi v roce 2003 sedm turnajových titulů, konečné druhé místo ve světovém žebříčku jen 32 bodíků za prvním Američanem Andym Roddickem a přes čtyři milióny amerických dolarů na výplatní pásce.

Jak snadno vypadá tenis v jeho provedení... Jeho dominance minulý týden v Houstonu byla zcela fascinující. Hrál bez výkyvů, ztratil jen jediný set v prvním utkání s Agassim. Ani ten nevěřil svým očím.

Prožil neskutečný rok

Kam až se může dostat? "Zeptejte se většiny hráčů, kdo měl nejlepší rok a kdo se bude v tom příštím ještě zlepšovat. Všichni řeknou Roger! Jen ten jeho pohyb je inspirující," obdivuje ho legendární Agassi.

A co na úspěchy samotný Federer? "Byl to prostě neskutečný rok. Překonal jsem všechny své představy," pravil muž, jenž si najal do svých služeb českého maséra Pavla Kováče. Slova o velkých plánech do budoucna z něj ovšem nevypáčíte, byť už je dnes ve Švýcarsku postaven na stejnou čáru jako jeho krajanka českého původu Martina Hingisová nebo skokan na lyžích Simon Ammann, dvojnásobný olympijský vítěz ve skoku na lyžích.

Jenomže zatímco jejich sláva již zhasla, Federer je ve Švýcarsku sportovcem číslo jedna. Tenisový svět napjatě čeká, jak za rok dopadne jeho souboj s Roddickem. Ti dva se mají dle prognóz rvát o pomyslný trůn. "Moc bych si přál být za rok tam, kde je on dnes," vyslovil alespoň přání rodák z Basileje, jenž stejně jako Cash, Borg a Edberg dokázal v kariéře zvítězit ve Wimbledonu mezi juniory i dospělými. Jeho hra dokáže být natolik úžasná, že by to měl dokázat. Možná z něj opravdu bude "nový" Sampras.

Reklama