Hlavní obsah

Davis Cup: pastí na Španěly má být rychlý povrch

PRAHA

Mají povrch, na kterém prý Španělé umějí zahrát ze všeho nejméně. Na rychlém taraflexu v brněnském pavilónu B touží čeští tenisté v 1. kole Davis cupu umořit finalisty letošního ročníku. Hraje se od čtvrtého do šestého února. Předběžnou nominací kapitán Cyril Suk překvapit nemohl.

Foto: Archiv

Jednička českého daviscupového týmu JIří Novák.

Článek

Byť mají Češi výhodu domácího prostředí, volby povrchu, fanoušků, rozhodně nejsou pasováni do role favorita. Těmi budou jednoznačně Ferrero, Moya a spol. "Hrál jsem se Švédy, Američany a Španěly řadím na stejnou úroveň. Je to pro mě možná úplně nejatraktivnější soupeř," hlásil z Prostějova Jiří Novák. "Zrovna jsem dotrénoval, jsem v plné kondici. Hned po Vánocích letím na Hopmanův pohár do Perthu."

Rychlý taraflex v Brně bude totožný s povrchem z pařížské haly Bercy, a tak by mohl Novákovi sedět. Proč? Letos se tam totiž na podniku série Masters prodral až do semifinále! "Španělé umějí zahrát na všem, i na trávě, ale myslíme si, že taraflex pro ně bude nejméně vyhovující," říkal Suk.

O Novákově neotřesitelné pozici jedničky není pochyb, vždyť také v Davisově poháru vyhrál deset posledních singlů. Na dalších místech se Suk bude rozhodovat podle výkonů a výsledků dalších hráčů na turnajích předcházejících Australian Open a samotném prvním Grand Slamu sezóny v Melbourne. Radek Štěpánek, při baráži v Thajsku debutující Tomáš Berdych, také Bohdan Ulihrach, nebo některý z deblistů. Takové jsou možnosti za Novákem.

Deblista Rikl asi ne

Kdo ví, jak dopadne obsazení čtyřhry. V nominaci, kterou Suk musí ohlásit deset dnů před začátkem utkání, totiž zřejmě nebude deblista David Rikl, jenž se nechystá hrát v úvodu sezóny žádné turnaje, protože s bývalou tenistkou Adrianou Gerši čekají přírůstek do rodiny.

"V širší nominaci budou hráči, kteří hráli v minulých zápasech. A kdyby David byl v plném tréninku, můžeme se o jeho účasti ještě pobavit," uvedl Suk, jenž si nedávno zahrál Turnaj mistrů ve čtyřhře. "Nyní opravdu nelze oznámit nominaci napevno. Bude záležet na formě a zdravotním stavu tenistů. Já na ty turnaje jedu taky, takže uvidím, jak na tom jsou kluci i soupeři," dodal.

Český tým si přeje zlomit prokletí a konečně vyřadit soupeře světového kalibru. Velký výsledek už opravdu potřebuje. Za poslední tři roky podlehl 2:3 Spojeným státům, Švédsku, Francii a letos v únoru i Rusku. "Kéž by! Já řadím Davis cup i nad grandslamové turnaje," pravil prezident svazu Ivo Kaderka.

V případě postupu by bylo pro tenisty čtvrtfinále hodně přijatelné: Narazili by na Kanadu nebo Nizozemsko. Semifinále, které Češi hráli naposledy v roce 1996 (prohra 1:4 se Švédy), by bylo velmi reálné.

Permanentka na tři dny i za 900 korun

Utkání bude živě vysílat Česká televize, v pátek a v sobotu se bude hrát od 14:00, nedělní dvouhra začne o hodinu dříve. Permanentka na všechna utkání stojí 900 nebo 500 korun podle kategorie, cena lístku je 200 a 350 korun a do hlediště se vejde 5000 fanoušků.

"Jde o lukrativní zápas, proto jsou ceny vyšší. Přijdou nám optimální. V Brně budou hráči světového kalibru," vysvětlil šéf organizačního výboru Vladimír Šafařík. Vstupenky lze kupovat na internetové adrese Ticketstreamu.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori