Hlavní obsah

Nandrolon Rusedského o Australian Open nepřipraví

PERTH

Až na začátku února čeká tenistu Grega Rusedského v kanadském Montrealu výslech ohledně pozitivního dopingového nálezu. Do té doby může britský hráč startovat na všech turnajích a nepřijde tak ani o premiérový grandslam sezóny v Melbourne.

Foto: internet

GREG RUSEDSKI. Narozen: 6. září 1973 v Montrealu. Profesionálem od roku 1991. Nejvýše v žebříčku: čtvrtý (1997).

Článek

"Zatím nebyl uznán vinným nebo potrestán..." vysvětlil šéf Australian Open Paul McNamee, který o Rusedského případu hovořil s novináři na Hopmanově poháru v Perthu.

"Víme, že porušil pravidla, ale dokud nebylo slyšení, kde bude uznán vinným, či jak sám věří nikoli, nevztahují se na něj žádné sankce. Tak znějí pravidla tenisu, a tudíž může hrát," dodal. Australian Open začíná 19. ledna.

Informace o Rusedskiho pozitivnímu testu na nadrolon z loňského července v Indianapolis se dostaly na veřejnost ve čtvrtek. V té době startoval na turnaji v Adelaide, kde vypadl ve druhém kole. Dnes se rodák z Kanady přesunul do dalšího dějiště ATP Tour v Sydney, novinářům se obloukem vyhnul a z letiště se rychle vytratil.

Osm měsíců nehrál

Britský tenista byl na vrcholu kariéry v roce 1997, kdy figuroval na čtvrtém místě světového žebříčku. Dosud nasbíral třináct turnajových titulů a při hře těží hlavně z dělového servisu. V posledních letech se však potýkal se zdravotními problémy, které vyústily ve dvě operace nohy, kolena a k tomu se přidaly potíže se zády. Od US Open 2002 se musel na osm měsíců tenisu úplně vzdát.

S nandrolonem měli co dočinění v minulosti i dva čeští tenisté. Petr Korda jej měl v těle po Wimbledonu 1998, dostal roční trest, ale k vrcholovému tenisu už se nevrátil. Teď hraje pouze veteránské turnaje. Loni v červenci byl zbaven dopingového obvinění Bohdan Ulihrach a do kolotoče světových turnajů se vrátil. Přišel však o devět měsíců.

Reklama