Hlavní obsah

Ulihrachův doping bude znovu prošetřován

WELLINGTON (Nový Zéland)

Světové antidopingové agentuře (WADA) se nelíbí metody, podle kterých tenisová organizace ATP posuzuje dopingové případy hráčů světového okruhu. Zpochybňuje například očištění českého tenisty Bohdana Ulihracha i současné okolnosti případu britského hráče Grega Rusedského. Chystá se proto oba případy znovu prošetřit.

Foto: archiv

Bohdan Ulihrach.

Článek

Ulihrach měl pozitivní test na nandrolon, ale odvolal se a ATP jeho protest uznala s tím, že se anabolikum do jeho těla dostalo s podpůrnými preparáty, který mu podal oficiální fyzioterapeut ATP. Stejné vysvětlení teď nabízí britský tenista Greg Rusedski, jehož test rovněž odhalil vysokou hladinu nandrolonu.

Za doping je zodpovědný jen sám sportovec

"Jak je možné, že měl pozitivní test na doping dva týdny poté, co ATP oznámila, že hráčům nebude dál podávat výživové doplňky a vitamíny?" rozčiluje se šéf WADA David Howman. Ten dále připomněl, že podle platných regulí je za doping zodpovědný jen sportovec, v jehož těle byla zakázaná látka objevena, bez ohledu na okolnosti, za jakých se tam dostala.

"Obáváme se, že teorie, kterou ATP vyvinula a na jejímž základě pak zbavila hráče obvinění z dopingu, je mylná," uvedl Howman v rozhovoru pro agenturu AP. "Mám podezření, že nandrolon pochází z jiného zdroje," přiznal.

WADA chce nové vyšetřování

Antidopingová agentura se proto chystá celou věc prošetřit. "Vypadá to, jako by všechny případy měly něco společného," vyslovil Howman své podezření. Rusedski ve své obhajobě uvedl i to, že do podobné situace jako on a Ulihrach se dostalo dalších nejméně čtyřicet hráčů.

"To by znamenalo, že doping byl z jednoho zdroje," míní šéf WADA. "Ale co když ne z oněch podpůrných preparátů?" naznačil, kudy se bude ubírat vyšetřování.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články