Hlavní obsah

Safin to ještě nevzdal a chce být jedničkou

PRAHA

Neuvěřitelný rok plný bolesti a trápení má za sebou ruský tenista Marat Safin. Celou sezónu jej provázela zranění, vynechal kolem čtrnácti profesionálních turnajů, a ve světovém žebříčku spadl až na 86. místo. Teď je ale zpátky, má za sebou úspěšný vstup do Australian Open, a rozhodně mu nechybí sebevědomí.

Článek

"Nepřijel jsem sem, abych vyhrál pár zápasů a měl pocit uspokojení z postupu do čtvrtého kola nebo tak nějak," řekl Safin v Melbourne po prvním kole prvního grandslamu sezóny, ve kterém zdolal Američana Briana Vahalyho 6:2, 3:6, 6:3 a 6:4.

"Když už jsem tady, tak se pokusím celý turnaj vyhrát. Sice jsem byl několik měsíců mimo kurty, ale nechybí mi chuť hrát... Chci se dostat zpátky do špičky a zakončit rok jako světová jednička," rozhlašoval tenista, jenž startuje na grandslamovém turnaji přesně po roce.

Zpropadené zápěstí

Právě na loňském ročníku Australian Open začaly jeho zdravotní trampoty. Kvůli natrženému vazu v levém zápěstí tehdy nenastoupil k zápasu třetího kola. Ruka musela do sádry a Safin tak musel odvolat i účast v prvním kole Davisova poháru proti české reprezentaci.

V polovině února se sice k tenisu vrátil, ale po turnajích v Rotterdamu a Dubaji si musel dát další pauzu. Během března se objevil na dvou turnajích v USA, v dubnu vyhrál turnaj v Barceloně, vše směřovalo k lepším vyhlídkám. Na následném podniku ve Valencii se ale zápěstí ozvalo znovu.

Žádný další grandslam

Safin si tentokrát musel dát až tříměsíční pauzu a přišel jak o French Open, tak i Wimbledon. O návrat se pokusil v červenci, ale znovu marně, v Los Angeles nedohrál ani první set. Nastalo další kurýrování problematického zápěstí, omluvenku musel poslat i organizátorům US Open, kde v roce 2000 vyhrál.

Pokusil se vrátit ještě v září. Nastoupil ve čtyřech po sobě jdoucích turnajích, v každém vypadl už v prvním kole. Pověst udatného bojovníka s buldočí povahou a tvrdými returny se pomalu vytrácela. Poprvé od roku 1997, kdy se pohybuje v profesionálním tenisu, opustil první padesátku mužského žebříčku.

Nevzdal to a chce vítězit

"Bylo dost těžké najít motivaci vrátit se zpět na kurty. Ale udělal jsem to a teď to nechci jen tak vzdát," prohlásil hráč, jenž příští úterý oslaví 24. narozeniny. "Měsíc a půl jsem tvrdě dřel, hodně jsem běhal a zapracoval i na síle. Teď doufám, že se mi ta vynaložená námaha vrátí..."

Pečlivý trénink je podle Safina dobrým receptem na to, jak udržet krok s hráči světové extratřídy jako jsou Andre Agassi, Andy Roddick nebo Roger Federer. "Neexistuje správný recept. Možná zůstat vyrovnaný a soustředěný. Jen ten, kdo bude nejvíc vyrovnaný a psychicky silný, může být světovou jedničkou."

On sám se momentálně cítí dobře připraven. "Zatím je předčasné dělat závěry o mé současné formě a fyzické kondici. Od začátku roku jsem ale hrál čtyři zápasy a jen jeden prohrál. Takže by to nemuselo být zlé," dodal na závěr Safin, jenž se ještě před třemi lety rval o post  světové jedničky.

Reklama