Hlavní obsah

Berdych s Agassim, Ulihrach proti Roddickovi

vn, INTČTKPrávo

Dva čeští tenisté slavili na Australian Open postup do druhého kola. Mladíčka Tomáše Berdycha a Bohdana Ulihracha tam čekají bitvy s tenisovými velikány Andre Agassim a Andy Roddickem. Osmnáctiletý Berdych prošel celkem klidně kvalifikací, včera zdolal 3:1 na sety Francouze Mahuta a nyní se chystá na svůj životní zápas.

Foto: DPA/EPA

Ulihracha čeká světová jednička Andy Roddick

Článek

"Jasně že se strašně těším. S takovým soupeřem, jako je Agassi, jsem ještě nehrál. Kdyby náš zápas nasadili na centrkurt, vůbec bych se nezlobil a nebál. Chci si to pořádně užít," vzkázal český hráč.

Průměrný Mahut, jenž na grandslamovém turnaji nikdy "neprolezl" do 2.kola, pro něj byl dobrým losem. Francouz, jemuž bude zítra čtyřiadvacet let, si asi představoval lepší oslavu. Berdych mu moc šancí nedal, byť třetí set ztratil a celý duel se protáhl bezmála na tři hodiny.

Ulihrach: Pěkný zápas to nebyl

Stejným poměrem setů postoupil dále i Ulihrach. Zvlášť ve třetím a čtvrtém dějství český tenista Němce Burgsmüllera přejel. "Pěkná podívaná to ale nebyla," řekl český tenista. Na otevřeném dvorci bez tribun motal hráčům hlavu nárazový vítr. "Točil se nevyzpytatelně a problémy dělal všem," podotkl Ulihrach, který se dostal na tomto turnaji nejdále v roce 1999, kdy vypadl v osmifinále.

Zatímco na Berdycha vyrukuje v 2. kole legenda a čtyřnásobný vítěz tohoto Grand Slamu, Ulihrach se už teď může chystat na nejtvrdší podání světa (239,7 km za hodinu) hvězdy nastupující tenisové generace, světové jedničky Andyho Roddicka, s nímž v předešlých třech zápasech v roce 2002 neuhrál ani set... "Musím ho dostat do výměn a výborně returnovat, protože je nejlépe servírujícím hráčem světa," uvažoval Ulihrach.

Kleinová nadává

Skoro dvě hodiny trápila Sandra Kleinová jednadvacátou nasazenou Jelenu Bovinovou, za stavu 5:3 v rozhodujícím dějství byla blizoučko postupu, jenže nakonec skončila zkroušená v nadávkách a pláči. V duelu podávala na výhru, ale nezvládla servis proti větru a pak pustila čtyři hry za sebou.

"Pořád si nadávám. Ta Austrálie je pro mě zakletá. Možná jsem se lekla konce," uvedla Kleinová, jež dosáhla nejlepšího výsledku v Melbourne v roce 1997, kdy jako "lucky looser" postoupila z kvalifikace až do 3. kola.

Zuzana Ondrášková skončila hladce. Na nasazenou jedenáctkou Veru Zvonarevovou z Ruska uhrála se zraněnou nohou pouhé čtyři hry. "Trápí mě to posledních pět dnů. Moc jsem netrénovala a v zápase to bylo poznat. Jedu domů na vyšetření."

Reklama