Hlavní obsah

Boj krajanů: Vacek na Nováka umí

MELBOURNE

Blíží se zápas, na který se ani jeden z nich moc netěší. Melbourne uvidí českou tenisovou bitvu o 3. kolo: Jiří Novák versus Jan Vacek. "Klidně bych si to odpustil," pravil do telefonu Vacek. "Jsem profesionál, takže pro mě není úplně rozhodující, zda na druhé straně sítě stojí cizinec nebo krajan," uvedl zase Novák.

Foto: DPA/EPA

Jiří Novák je favoritem čtvrteční 'bratrovražedné' bitvy.

Článek

Ti dva se vzájemně moc dobře znají, vždyť se spolu utkali už šestkrát. Bilance? I přes více než stomístný rozdíl ve světovém žebříčku "pouhých" 4:2 ve prospěch Nováka. Vacek vyhrál obě utkání na větších akcích: minulý rok na trávě v Hertogenboschi, poté ve třech setech i na antuce při challengeru v Prostějově. Novákovy výhry jsou jen z domácích soutěží...

Na tvrdém povrchu se spolu nestřetli ještě nikdy. "I když jsem Jirku dvakrát porazil, tak se obávám, že stejně budu moci kvůli jeho kvalitám hrát jen to, co mi dovolí. Žádný recept na něj není," řekl sedmadvacetiletý Vacek, který měl dosud na prvním grandslamovém turnaji roku z pekla štěstí.

Jistota desetinásobku

Nejprve odvracel v prvním kole kvalifikace tři mečboly s "bezejmenným" Kolumbijcem Fallou, pak prohrál v jejím třetím kole po velmi špatném výkonu s Francouzem Golmardem a do hlavní soutěže proklouzl až jako "lucky looser". "Něco podobného se mi nikdy nestalo a už asi nikdy nestane. Tolik štěstí se mi sešlo dohromady...," uculoval se Vacek.

Aby také ne: kdyby prohrál v prvním kole kvalifikace, bral by 2800 australských dolarů, díky vítězství nad Španělem Hidalgem inkasuje desetkrát tolik! "Takže přece musím být maximálně spokojený," pravil hráč, jenž před vstupem do velkého tenisového světa vystudoval vysokou školu.

Teď jde na Nováka. O zápase spolu vůbec nemluví. Nemá česká jednička kvůli předchozím výsledkům trochu obavy? "To se nedá tak brát, vše je zkrátka otevřené. Ale on si na mě asi bude docela věřit," nehodlal Novák nic předvídat.

Reklama