Hlavní obsah

Šokovanou Průšovou pochválila i Navrátilová

Viktor Nosek, Právo

I přesto, že se Libuši Průšové sen o finále čtyřhry na Australian Open nakonec rozplynul, je vystoupení české tenistky na úvodním grandslamu senzací. Vždyť s naprosto neznámou Estonkou Aniovou udolaly i Američanku Davenportovou a postaraly se tak o jedno z největších překvapení turnaje.

Článek

Dosáhly jste s Estonkou Aniovou na výjimečnou metu. Dokážete si vysvětlit, jak jste se jako úplné outsiderky dokázaly probojovat až do semifinále grandslamového turnaje?Já fakt nevím, jak se to všechno přihodilo. Jsem z toho úplně vedle, nemám to vůbec vstřebané. Snad mi to dojde později, jsem zatím v šoku... Ale cítím se skvěle, mám po těle fantastický pocit a beru to jako odměnu za to, co vše jsem tenisu obětovala.

Co jste mu obětovala? O něco jste přišla?Tak jsem to nemyslela, že mi něco uteklo. Ale tenis mě stál v dětství strašně moc času a úsilí. Ten trénink bolel.

Jak jste se vůbec dala dohromady s Estonkou? Tamní tenis, to je vlastně exotika a o jménu Aniová v Čechách až dosud snad nikdo nic nevěděl.Sešly jsme se na dvorci vlastně náhodou v létě na turnaji v Sopotech. Hrála jsem tam kvalifikaci dvouhry, řekla jsem si, že bych mohla zkusit i debla, a protože ona nikoho neměla, dohodly jsme se. A hned jsme byly ve finále! A staly se z nás i docela kamarádky, anglicky si dobře pokecáme.

V Austrálii spolu tedy hrajete kolikátý turnaj?Teprve čtvrtý. Jak jsem říkala, je to neuvěřitelné.

Co říkají vašemu tažení ostatní hráčky? Má ohlas? Vždyť jste vyřadily i Davenportovou s Morariuovou, které o kolo dřív úplně znemožnily 6:3, 6:0 Navrátilovou s Raymondovou...Asi jsou některé hodně překvapené. Třeba v úterý na tréninku za mnou přišla Martina Navrátilová, která se připravovala na vedlejším kurtu, pochválila mě a blahopřála nám, jak jsme jim to báječně natřely! A to jsem ji předtím osobně neznala...

Nemrzí vás teď zpětně, že jste si proti ní nezahrála? S takovou legendou se třeba již nepotkáte.Je mi to malinko líto. Když jsem koukala na pavouka, napadlo mě, že to může vyjít. Ale nakonec jsme hrály proti Davenportové, a to byl srovnatelný zážitek. A navíc jsme vyhrály.

S jakou taktikou chodíte s Aniovou do utkání? Snažíte se hrát útočně? Ona dobře podává, takže chceme být agresivní. Máme stejný postoj ke hře, snažíme se navzájem si pomáhat. Ale největší taktika je ta, že neřešíme, jestli vyhrajeme nebo prohrajeme...

Nestanete se specialistkou na debly? V hodnocení čtyřher vám v žebříčku patří 91. místo a ve dvouhrách jste až 211.Kdepak! Chci hrát hlavně singly. Loňská sezóna mi nevyšla, dvakrát mě na měsíc skolila bolest zad. Letos to chci zlomit, ráda bych se zase vrátila někam k tomu stému místu. Debl je až potom.

Za prohru v prvním kole dvouhry a semifinále čtyřhry jste si vydělala přes 72 tisíc australských dolarů, což je přibližně třetina vašeho předešlého výdělku za celou kariéru. Neříkejte, že jste se něčím neodměnila?Ale jo. Pořídila jsem si kalhoty, sukni a nějaké drobnosti. Když jsem tolik vydělala, tak snad ještě něco přikoupím...

Reklama