Hlavní obsah

Federer vybojoval finále i post jedničky

MELBOURNE

Soupeřem Marata Safina ve finále Australian Open bude švýcarský tenista Roger Federer. Zatímco Safin ve čtvrtek podstoupil pětizápasový lítý boj s Andre Agassim, Federerova cesta do finále byla překvapivě o dost snazší. Juan Carlos Ferrero ze Španělska uhrál v semifinále na posledního vítěze Wimbledonu pouze devět her a prohrál ve třech setech 4:6, 1:6 a 4:6.

Článek

Celé semifinále trvalo všehovšudy 89 minut a Federer se díky vítězství vyšvihl na první místo světového žebříčku, kde vystřídal Američana Roddicka. A nic na tom nezmění ani nedělní finále, protože Rus Safin po vleklých zdravotních potížích do turnaje vstupoval jako 86. hráč světa.

Ferrero měl sice v prvním setu možnost několikrát prolomit Švýcarovo podání, ale Federer se vždy vzchopil a nakonec set vyhrál 6:4. Pak předvedl sérii pěti vyhraných her v řadě a druhou sadu získal lehce 6:1. Ve třetím setu už Ferrero více zápasil se svým bolestivým zraněním nohy než se soupeřem a tak bylo o vítězi brzy rozhodnuto.

Titul v ženské dvouhře získala dvojice Paola Suarezová, Virginia Ruanová-Pascualová. Ve finále porazily ruský pár Kuzněcovová, Lichovcevová a vynahradily si tak loňské zklamání. V předchozím ročníku Australian Open totiž ve finále nestačily na sestry Williamsovy z USA.

Ve vítězném tažení pokračuje i česká juniorka Nicole Vaidišová, která je už semifinále juniorské dvouhry. Ve čtvrtfinále s Ivanovičovou ze Srbska a Černé hory sice ztratila vůbec poprvé na turnaji set, ale nakonec dovedla zápas do vítězného konce. S Veronikou Chvojkovou navíc postoupila i do semifinále juniorské čtyřhry.

MUŽI
Dvouhra - semifinále:
Federer (2-Švýc.) - Ferrero (3-Šp.) 6:4, 6:1, 6:4.
ŽENY
Čtyřhra - finále:
Ruanová-Pascualová, Suarezová (1-Šp./Arg.) - Kuzněcovová, Lichovcevová (4-Rus.) 6:4, 6:3.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Paes, Navrátilová (4-Ind./USA) - Erlich, Huberová (Izr./JAR) 6:4, 6:4, Zimonjič, Bovinová (SČH/Rus.) - Rodriguez, Grandeová (Arg./It.) 6:3, 7:6 (7:5).
JUNIORKY
Dvouhra - čtvrtfinále:
Vaidišová (3-ČR) - Ivanovičová (7-SČH) 1:6, 6:1, 6:3.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Vaidišová, Chvojková (11-ČR) - Kim So-čung, Anderssonová (Korea/Švéd.) 6:1, 6:0.

Reklama