Hlavní obsah

Štěpánek znovu ztratil rozhodující bitvu

Viktor NosekPrávo

Tenista Radek Štěpánek je daviscupovým nešťastníkem. Jako loni s Rusy! Poslední utkání, on stojí po závěrečném míčku zdrceně u sítě, hostující lavička křepčí radostí, vítěz rozhodující dvouhry Rafael Nadal leží blaženě na zemi. Španělům spadl do klína postup, o kterém v sobotu už ani nesnili! A Češi? Smutní a zlobí se na rozhodčí...

Článek

Štěpánek předváděl divoká gesta, navlas stejná, jakými proslul jeho současný rádce Petr Korda. Teatrální, komická. Hromada emocí. V první řadě však marné boje v pátek i v sobotu plné zpackaných příležitostí. Vždyť ze čtyř tie-breaků v obou singlech nevyhrál jediný...

Čtyři jeho reprezentační prohry si byly tolik podobné. Páteční singl proti Tommymu Robredovi, který prohrál 5:7, 6:3, 6:7 a 6:7, loni s Južným a Davyděnkem a naposledy i včera. "Rafael byl rychlejší, z toho plynuly mé chyby. Dobře mi opravdu není," šeptal sklesle.

Neubližují mu emoce? "Ne! Potřebuji je," oponuje on. Nikdo mu prý neradí, aby se na dvorci uklidnil. "Kapitán Suk mi naopak říká, ať emoce dávám znát. Jen abych to nepřeháněl. Ve mně to zkrátka musí vypuknout. Když hraji a nehnu brvou, nejsem přirozený, nedokázal bych se vyhecovat," vysvětloval své chování Štěpánek, jehož přítelkyně Magda byla v hledišti jednou z nebouřlivějších fanynek...

Sobotní vítězství

V sobotu přece konečně v Davis cupu zvítězil. 'Alespoň' v deblu. Při mečbolu zasmečoval a úlevně se sesul do náruče Jiřího Nováka. "Snad to ze mě spadne a ta záporná bilance se začne měnit," vykládal pětadvacetiletý tenista z Karviné. Nezměnila... Čtvrtfinále v dubnu s Nizozemskem zůstalo snem. Český tým čeká na úspěch v podobě semifinále od roku 1994. S jedním vynikajícím hráčem v osobě Nováka se nedá vítězit.

A proč tedy nevyhrává Štěpánek? Drtí ho psychický blok jménem Davis cup? Hraje v rozhodujících chvílích opatrně, což sám sobě zazlíval už před rokem v Ostravě? "Možná všechno dohromady," přikývl. Jinak nedokázal odpovědět. A co když na to prostě nemá výkonnostně?

Rozhodčí si už nezapískají

Češi smutní. Postup a následný přívětivý los utekly jako voda z dlaně. A strašlivě se zlobí za celý víkend na rozhodčí. Prezident svazu Ivo Kaderka přišel po posledním utkání nečekaně na tiskovou konferenci a nakvašeně řekl, že tato sestava čárových rozhodčích si už nikdy nezapíská!

"Nikdo nechce, aby nám přepískávali, jako se to děje jinde ve světě, ale měli by pískat korektně. Pro mě jsou jejich výroky největším zklamáním. Byli proti nám," řekl kapitán Cyril Suk.

Reklama

Související témata: