Hlavní obsah

Kodeš: Štěpánek i Berdych jsou přeceňovaní

PRAHA

Čeští tenisté zažili v Davisově poháru další neúspěch. O víkendu proti Španělsku nasadili pro antukové specialisty nejméně vhodný povrch, a to ještě soupeř přijel bez svých es Ferrera s Moyou. Výsledek? Další porážka českého výběru 2:3 a zoufalý sešup do baráže. Bez zdravého Jiřího Nováka tým uspět nedokáže a wimbledonský vítěz Jan Kodeš si nebere servítky.

Článek

"Mně to tedy vůbec nepřekvapuje! Bez Nováka hrát jednoduše nejde. Nikdo jiný ten třetí bod nemohl udělat. Bylo mi jasné, že Štěpánek i Berdych v neděli prohrají. Jejich hodnota je přeceňována," říká věci natvrdo Kodeš.

Za jakých podmínek by tedy český tenis mohl uspět? Takového reprezentanta jako Novák by si musel asi naklonovat, pak bychom snad mohli myslet i na finále. Jenže v realitě za ním zeje strašidelně velká díra. "Štěpánek má dobrou ruku, ale on i Berdych mají technické nedostatky ve hře od základní čáry," tvrdí Kodeš. V rozhodujícím utkání s Nadalem měl Štěpánek 10 brejkbolů, proměnil jeden. Soupeř ze tří dva. To mnohé napovídá.

Zkrátka na to nemá

"Nevidím u něj problém v hlavě," myslí si Kodeš: "Radek je hodný kluk, ale realita je tvrdá. Není dobré si vnitřně něco nalhávat. Jestli u něj vidím za poslední rok od zápasu s Rusy nějaký posun? No tak to určitě ne! Abych se vyjádřil správně: nemá shůry dáno."

Bývalý úspěšný reprezentant tvrdí, že Lopez i Nadal předčili Berdycha i Štěpánka celkově v mnoha směrech. Především v práci nohou. "V tom jsou naši hodně pozadu. Jak mají udělat tři rychlé kroky, je problém. S tím souvisí samozřejmě i herní přesnost. Buďte si jisti, že kdyby hrál s Lopezem Novák, tak by mu ty dělové servisy vracel a hrálo by se."

Za vše mohou rozhodčí..?

Nekonečné barážové martyrium bude pokračovat v září kdoví kde. Losuje se v dubnu. "Viděli jsme dobré zápasy, snažili se, ale odvrátilo se od nás štěstí a nepochopitelně i lajnoví rozhodčí," hodnotil nakvašeně kapitán Cyril Suk. Závěr smutného víkendu se nesl v tomto duchu. Prezident svazu Ivo Kaderka kvůli sudím doslova zuřil.

Je pravda, že čároví našim moc nepomohli, ale chyby dělali na obě strany. A s tím se podle Kodeše musí počítat. "Ten sudí na umpiru byl zkušený. Vždyť už rozhodoval ve Wimbledonu, Masters, finále v Paříži. Já bych tohle neviděl tragicky. Nyní už zkrátka lajnoví nejsou takovou výhodou," má jasno. Podle Kodeše Češi lajnové až zbytečně hlídali, soustředili se na jejich výroky a to jim uškodilo. "Měli pozornost věnovat raději hře..."

Reklama