Hlavní obsah

Cragnottiho vláda v Laziu skončila

Sergio Cragnotti, dlouholetý šéf finanční krizí zmítaného italského klubu Lazia Řím, v pátek rezignoval. Fotbalisté čekají již od června loňského roku na výplaty, přesto jsou momentálně v prestižní Serii A na lichotivém třetím místě. Cragnottiho ve funkci dočasně nahradí klubový právník Ugo Lungo.

Foto: internet

Sergio Cragnotti již příliš důvodů k úsměvu nemá

Článek

"Je smutné, že to takhle skončilo, protože dal Laziu hodně," řekl ke Cragnottiho odchodu kouč Roberto Mancini. "Zažili jsme mnoho skvělých okamžiků, ale nyní je třeba zachránit klub," dodal.

Jedenáctiletá vláda

Cragnotti převzal vládu nad Laziem v únoru 1992 a proměnil do té doby nevýrazný celek, jehož osudem byl střed tabulky, v jeden z nejbohatších a nejúspěšnějších týmů v Evropě. Během jeho kralování Římané dvakrát vyhráli Italský pohár i někdejší Pohár vítězů poháru a jednou získali italský titul, tzv. scudetto. Velkou část své kariéry v týmu strávila i hvězda české reprezentace Pavel Nedvěd.

Jenže nyní je vše jinak. Klub se dostal do vážných potíží v souvislosti s poklesem příjmů za prodej televizních práv, navíc sponzorská firma Cirio, vlastněná Cragnottim, není také v nejrůžovější finanční situaci. I proto si Lazio začalo před startem letošního ročníku pouštět žilou, odešlo několik vynikajících hráčů.

Klub ovšem prodeje nespasily, a tak v prosinci 2002 podali nizozemský Jaap Stam a gólman Angelo Peruzzi žalobu na vyplacení dlužných částek na mzdách. Oba hráče brzy následovalo dalších dvacet kolegů. Peruzzi zároveň jako mluvčí týmu prohlásil, že z mužstva nikdo neodejde. "Letošní sezónu doválčí stejný kádr. Nechceme, aby byl někdo prodán, chceme zůstat do června," nechal se brankář slyšet v závěru starého roku.

Bankovní záchranný kruh

Lazio má nyní čas do konce ledna, aby uhradilo závazky vůči hráčům. Podle některých zdrojů blízkých klubu připravily italské banky pro slavný celek záchranný kruh ve formě půjčky 20 miliónů eur. Tato suma by měla na určitý čas Lazio spasit, ovšem i nadále hrozí možnost podobného krachu, jaký zažila Fiorentina.

Pokud se fotbalisté od vedení římského klubu nedočkají splátek dluhu, budou rozvázány z důvodu neplnění závazků rozvázány jejich profesionální smlouvy s Laziem. Pak může každý člen elitního kádru zamířit kamkoliv. "Jestli se to stane, půjde Lazio definitivně ke dnu," nastínil pochmurnou budoucnost záložník Dejan Stankovič, jedna z opor Římanů.

Reklama