Hlavní obsah

Kuerten už nechce hrát za Brazílii

Nejlepší brazilský tenista současnosti Gustavo Kuerten oznámil, že už nebude hrát Davisův pohár. Soutěž reprezentačních týmů hraje od roku 1996, ale od letošního roku ji hodlá bojkotovat kvůli sporům s vedením národního svazu. Ten totiž po prohraném zápase s Kanadou odvolal u hráčů oblíbeného kapitána Ricarda Aciolyho.

Článek

"Pod tímto svazovým vedením nebudu za Brazílii hrát," uvedl Kuerten na tiskové konferenci ve svém bydlišti ve Florianopolis. Trojnásobný vítěz grandslamového French Open řekl, že tato slova pronáší s těžkým srdcem, ale pro dobro brazilského tenisu tak musel učinit. "Bylo to těžké rozhodnutí, ale musel jsem zvolit tuto cestu také kvůli budoucnosti našich hráčů," dodal.

Brazilci v zářijové baráži prohráli s Kanadou 2:3 na zápasy a v regionální zóně nastoupí za měsíc proti Paraguayi. Kuerten svazovým činovníkům vyčítá nejen to, že bez vědomí hráčů mění kapitány, ale i další věci. "Nikdo s námi nekonzultuje ani kde se má hrát. Když vyhrajeme, pak jsme my hráči chváleni. Ale když ne, jako loni proti Kanadě, pak obviňují nás a ne svaz," dodal rozhořčeně.

Navíc prý svaz v čele s Nelsonem Nastasem nedostatečně podporuje talentované hráče a obecně dělá málo pro rozvoj tenisu v Brazílii. "Je hodně lidí, kteří nesouhlasí s kroky současného vedení. Až skončí éra Gugy, pak upadne tenis v Brazílii znovu do zapomnění," varoval.

Kuerten se takto kriticky vyjádřil před odjezdem do Spojených států na turnaj v Indian Wells. V Davis Cupu od roku 1996 odehrál 43 zápasů, z nichž 29 pro něj skončilo vítězstvím. Když Brazilce hostili čeští tenisté před dvěma lety, Kuerten pro zranění do Ostravy nepřijel.

Daviscupový tým převzal po Aciolym před třemi týdny bývalý hráč Jaime Oncins, ale jeho kapitánská kariéra netrvala dlouho. Když se ke Kuertenově bojkotu přidali jen o několik hodin později i Flavio Saretta a Andre Sá, raději pod vlivem událostí odstoupil.

Reklama