Hlavní obsah

Očištěný Rusedski chce, aby mu ATP pomohla v návratu

LONDÝN

Britský tenista Greg Rusedski se hodlá vypořádat s tenisovou asociací ATP, možná ji i zažaluje. Po svém očištění v dopingové aféře totiž žádá, aby mu asociace pomohla v jeho návratu na dvorce. Co ale přesně požaduje, zda finanční odškodnění či něco jiného, odmítá zveřejnit.

Foto: internet

GREG RUSEDSKI. Narozen: 6. září 1973 v Montrealu. Profesionálem od roku 1991. Nejvýše v žebříčku: čtvrtý (1997).

Článek

"Musíme se zamyslet nad mou budoucností. Snažíme se dosáhnout dohody, k žádné ale zatím nedošlo. Musejí udělat něco, aby mi pomohli v návratu," řekl Rusedski, který jedním dechem zdůraznil: "Věděl jsem, že jsem nevinný. Od prvního okamžiku. Neudělal jsem nic špatného, proto jsem bojoval."

Rusedski kvůli obvinění z dopingu nemohl více než dva měsíce hrát a v žebříčku klesl na 100. místo. Na velkých turnajích by tak nyní musel nejprve projít kvalifikací. Jeho právník Mark Gay potvrdil, že postavení v žebříčku je jedním z témat, o nichž chce tenista s ATP jednat.

Jako Ulihrach

Český tenista Bohdan Ulihrach, který byl loni rovněž zproštěn obvinění z užívání dopingu a na jehož případu Rusedski postavil svou obhajobu, se s ATP dohodl na zvláštním režimu. Na patnácti turnajích po svém návratu mohl využít žebříčkové postavení, které měl v říjnu 2002, než mu ATP kvůli podezření z dopingu pozastavila činnost. Navíc získal i blíže nespecifikované finanční vyrovnání.

Naposledy se Rusedski na okruhu ATP objevil v lednu, kdy prohrál v prvním kole Australian Open. Přesný plán návratu na kurty zatím nemá, příští týden v Miami se ale ještě nepředstaví. Rád by prý startoval v dubnovém zápase první skupiny euro-africké zóny Davisova poháru s Lucemburskem, jehož vítěz postoupí do baráže o postup do Světové skupiny. "Pokud mi kondice dovolí, byl bych víc než rád při tom," přiznal.

Třicetiletý rodák z Kanady měl v červenci loňského roku na turnaji v Indianapolis pozitivní test na anabolický steroid nandrolon a hrozil mu dvouletý distanc. Nezávislá komise ATP ale minulou středu uznala, že se zakázaná látka do jeho těla dostala z kontaminovaných preparátů podávaných oficiálními fyzioterapeuty ATP, a rozhodla se Rusedského za doping nepotrestat.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík