Hlavní obsah

Santoro s Clémentem hráli nejdelší tenis historie

PAŘÍŽ

Zápas Fabrice Santora s Arnaudem Clémentem v prvním kole French Open se zapíše do historie jako nejdelší v éře profesionálního tenisu. Oba Francouzi usilovali na kurtu Suzanne Lenglenové o postup do druhého kole šest hodin a 33 minut. O jedenáct minut tak překonali rekordní duel, který v roce 1982 svedli v Davisově poháru Američan John McEnroe a Švéd Mats Wilander.

Článek

Dosavadním turnajovým maximem bylo utkání Španěla Alexe Corretji s Argentincem Hernanem Gumym. Ti se v roce 1998 přetahovali rovněž v areálu Rolanda Garrose ve třetím kole pět hodin a 31 minut.

Zápas Santora s dvaatřicátým nasazeným Clémentem se přitom začal hrát už v pondělí. Santoro vyhrál první dva sety 6:4 a 6:3, Clément pak ale další dvě sady získal 7:6 a 6:3 a vyrovnal na 2:2. V pátém setu muselo být utkání za stavu 5:5 přerušeno kvůli tmě.

Ani dnes se ovšem žádný z tenistů nechtěl vzdát a dramatický pátý set hráli bez osmi minut tři hodiny. Šťastnější byl nakonec Santoro, který v maratonském zápasu udělal jen 40 nevynucených chyb. Rozhodující sadu získal poměrem 16:14.

Santoro tak dlouhý zápas nečekal

"Dneska jsem si s sebou vzal na kurt jen litr vody. Říkal jsem si - budeme hrát tak deset patnáct minut, ale že budu mít v nohách další dvě hodiny, by mě ani ve snu nenapadlo," vykládal Santoro. Po vítězném bekhendu se svalil na zem a strnule hleděl k nebi.

Oba aktéři vyrovnali i rekord v počtu odehraných gamů v jednom utkání na Frech Open od roku 1973, kdy byly zavedeny zkrácené hry. Rozhodnutí přinesl až 71. game.

"Je to výjimečný okamžik. Je to více než vítězství. Napětí ze hry a silné emoce na kurtu, to je to, co člověk hledá, když se stane profesionálním tenistou," prohlásil šťastný Santoro, kterého ve druhém kole čeká Gruzínec Irakli Labadze.

Clément promarnil dva mečboly

Clément hrál na French Open poosmé, ale už počtvrté se loučil v prvním kole. "Nestarám se o nějaké rekordy. Co za to dostanu, medaili?" kysele se pousmál poražený tenista, který v nekonečném zápase promarnil dva mečboly. Jeden dnes a první již v pondělí, kdy za stavu 5:4 v pátém setu podával.

Během jejich bitvy na dvorci Suzanne Lenglenové se z ochozů ozývaly i hlasy, aby si hráči pospíšili. Nesmál se tomu však ani jeden. Po skončení normálního utkání by u sítě prohodili pár slov, usmáli se a možná i poplácali po zádech. Teď si vyčerpání jen podali zdvořile ruku.

Reklama