Hlavní obsah

Davenportové opět titul na French Open unikne

PAŘÍŽ

Vítězství na grandslamovém French Open je pro americkou tenistku Lindsay Davenportovou podobně zakleté, jako v minulosti wimbledonský triumf pro Ivana Lendla. Američanka již dokázala vyhrát na zbývajících třech velkých turnajích, ale v Paříži se trápí. Letos ji ve čtvrtém kole zastavila Ruska Jelena Dementěvová.

Článek

Ruska využila toho, že její soupeřku trápí bolavé koleno a vyhrál hladce 6:1 a 6:3.

Pátá nasazená Davenportová přiznala, že koleno si poranila už ve druhém kole. Dnes si zranění v úvodu druhého setu obnovila. "Pak už to hodně bolelo. Snažila jsem se dobíhat míčky, i když jsem tušila, že je nemohu stihnout," přiznala.

Další Ruskou ve čtvrtfinále bude Maria Šarapovová. Sedmnáctiletá rodačka ze Sibiře, která vloni při své pařížské premiéře ztroskotala v prvním kole, zatím na turnaji neztratila ani set a mezi osmičku nejlepších prošla přes Němku Marlene Weingärtnerovou.

"Nic pro mne není nemožné. Zatím jsem hrála velice dobře, takže si hodně věřím. Myslím, že mě nic nemůže zastavit - dokud neprohraju," hýřila po zápase sebevědomím i humorem.

Na titul živí naději i domácí Amélie Mauresmová. Třetí nasazená Francouzka se ve čtvrtém kole snadno vyrovnala s Bulharkou Magdalenou Malejevovou a po nejpřesvědčivějším vítězství na turnaji 6:2, 6:1 postoupila stejně jako vloni do čtvrtfinále.

První Číňanka ve čtvrtém kole

Do historie se v Paříži zapsala Číňanka Čeng Ťie, která jako první tenistka nejlidnatější země světa postoupila na grandslamovém turnaji do čtvrtého kola. Tam ale prohrála vyrovnaný duel s Paolou Suarezovou z Argentiny.

Svým vydařeným vystoupením vydělala dvacetiletá tenistka 54570 eur, většinu této částky ale inkasuje domácí federace. "Mohu si nechat nějaká procenta," řekla Čeng Ťie už před zápasem.

Nestandardní postup oproti běžným zvyklostem v tenisovém světě vysvětlila tím, že úspěšní hráči v Číně odvádějí peníze zpět do systému, který jim dál umožňuje trénovat a zlepšovat se. "Čínská tenisová asociace investuje hodně peněz, aby hráče vyslala do zahraničí. Všechny náklady jsou hrazené," popsala fungování čínské mašinérie.

Henman postupuje

Grandslamové čtvrtfinále jinde než na Wimbledonu si v Paříži vyzkouší Tim Henman. Devátý nasazený tenista, který dosud na French Open došel nejdál do třetího kola, dnes otočil zápas s Michaelem Llodrou a jeho příštím soupeřem bude Argentinec Juan Ignacio Chela.

Francouz, který při předchozích čtyřech startech na French Open ztroskotal v prvním kole, vedl už 2:0 na sety, k vítězství ale zápas dotáhnout nedokázal. Henman v pátém setu odvrátil mečbol a nakonec sadu získal poměrem 9:7.

Muži
Dvouhra - 3. kolo: Malisse (Bel.) - Costa (28-Šp.) 6:4, 2:6, 4:6, 7:6 (7:4), 8:6.
4. kolo: Chela (22-Arg.) - Mutis (Fr.) 4:6, 6:2, 7:6 (7:5), 6:2, Coria (3-Arg.) - Escudé (Fr.) 6:0 skreč, Henman (9-Brit.) - Llodra (Fr.) 6:7 (2:7), 4:6, 6:4, 6:3, 9:7
Čtyřhra - 3. kolo: B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Čermák, Friedl (14-ČR) 6:1, 6:2.
Ženy
Dvouhra - 4. kolo: Dementěvová (9-Rus.) - Davenportová (5-USA) 6:1, 6:3, Šarapovová (18-Rus.) - Weingärtnerová (Něm.) 6:3, 6:1, Mauresmová (3-Fr.) - Malejevová (21-Bul.) 6:1, 6:2, Suarezová (14-Arg.) - Čeng Ťie (Čína) 6:4, 7:5, S. Williamsová (2-USA) - Asagoeová (Jap.) 6:3, 6:1, Myskinová (6-Rus.) - Kuzněcovová (11-Rus.) 1:6, 6:4, 8:6, V. Williamsová (4-USA) - Zuluagaová (23-Kol.) 6:1, 7:6 (7:3), Capriatiová (7-USA) - Schiavoneová (17-It.) 7:5, 6:1.

Reklama