Hlavní obsah

Novou vítězkou French Open bude Ruska

PAŘÍŽ

Sobotní finále ženské dvouhry bude na tenisovém French Open pouze ruskou záležitostí. O trofej pro vítězku se totiž utkají ruské tenistky Jelena Dementěvová a Anastasia Myskinová. Dementěvová v semifinále porazila Suarezovou z Argentiny, Myskinová si poradila s Američankou Capriatiovou. Obě si zahrají finále grandslamového turnaje poprvé v kariéře.

Článek

Stejně jako loni tak budou o titul na French Open bojovat hráčky z jedné země, tehdy se na sebe narazily Kim Clijstersová s Justine Heninovou-Hardenneovou. Ty už svou cestu letošním French Open ukončily, stejný osud postihl i favorizované sestry Williamsovy.

"Jsem strašně šťastná. French Open je můj oblíbený turnaj a vždycky jsem snila o tom, že si tady jednou zahraji finále. A teď se mi to povedlo," radovala se Dementěvová po výhře 6:0 a 7:5 nad Suarezovou. Finálovou účastí napodobí svou trenérku Olgu Morozovovou, která přesně před třiceti lety bojovala o titul ve Wimbledonu.

V duelu dvou překvapivých semifinalistek měla devátá nasazená Dementěvová od začátku nad soupeřkou navrch. Za sedmadvacet minut dokonce nadělila Suarezové v prvním setu 'kanára'. Šestnáct tisíc diváků vidělo na centrálním kurtu areálu Rolanda Garrose hodně nervózní zápas. Obě tenistky nastřádaly dohromady 17 dvojchyb, 69 nevynucených chyb a jen 25 vítězných úderů.

Jednoznačný průběh mělo nečekaně i druhé semifinále mezi Capriatiovou a Myskinovou. Favorizovaná Američanka, která se v Paříži radovala z vítězství před třemi lety, nenašla zbraň na hru mladé Rusky a podlehla jí dvakrát 2:6.

MUŽI
Čtyřhra - semifinále:
Llodra, Santoro (6-Fr.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 7:5, 3:6, 6:3, Malisse, O. Rochus (Belg.) - Bhúpathí, Mirnyj (3- Ind./Běl.) 7:6 (7:1), 4:6, 6:2.
ŽENY:
Dvouhra - semifinále:
Dementěvová (9-Rus.) - Suarezová (14-Arg.) 6:0, 7:5, Myskinová (6-Rus.) - Capriatiová (7-USA) 6:2, 6:2.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Golovinová, Gasquet (Fr.) - Bovinová, Zimonjič (Rus./SČH) 7:5, 3:6, 6:1, Blacková, Black (4-Zim.) - Hantuchová, Woodbridge (SR/Austr.) 6:2, 6:0.

Reklama