Hlavní obsah

Wimbledon ve středu ovládl déšť

LONDÝN

Po pěti letech zažil Wimbledon den, kdy se kvůli špatnému počasí neodehrál jediný míček. Neustávající déšť navíc donutil pořadatele tamního tenisového turnaje výrazně upravit program. Zápasy budou od čtvrtka začínat o hodinu dříve a utkání ve čtyřhře se budou až do čtvrtfinále hrát pouze na dva vítězné sety.

Článek

Kvůli dešti se dnes na kurty All England Clubu tenisté nedostali a už v průběhu dne pořadatelé zrušili 29 plánovaných utkání druhého kola. Ačkoli patří déšť k Wimbledonu stejně jako jahody se šlehačkou, dnešek byl teprve 31. dnem za 118 let trvání turnaje, kdy se vůbec nehrálo.

Jak agentuře AP potvrdil hlavní rozhodčí turnaje Alan Mills, od čtvrtka budou zápasy začínat, pokud to samozřejmě počasí dovolí, ve 12:00 SELČ, utkání na centrálním kurtu o hodinu později.

Na podobné úpravy jsou již pořadatelé zvyklí, stejně tak na zredukování počtu setů ve čtyřhře. Kvůli zrychlení programu se na dvě vítězné sady hrálo ve Wimbledonu už v letech 1991, 1997 a 1998.

Bude se hrát v neděli?

Ačkoli už nabral program letošního turnaje kvůli dešti velký skluz, organizátoři se stále brání tomu, aby se ve Wimbledonu hrálo i v neděli. Ta je totiž na kurtech All England Clubu tradičně volným dnem. "Doufám, že to nebude nutné," prohlásil Mills.

Že by tenisté museli na dvorce v neděli, se stalo za 118 ročníků turnaje pouze dvakrát, naposledy v roce 1997. "Nemáme odehráno pětačtyřicet plánovaných zápasů. Kdybychom uvažovali o neděli, stejně bychom se nerozhodli dřív než v pátek," nechtěl spekulovat Mills.

Den bez tenisu naposledy před 5 lety

Za první dva dny je zkompletovaných 83 duelů ze 128 plánovaných, což je nejhorší skóre právě od roku 1991, kdy byla 'pracovní neděle' ve Wimbledonu poprvé. Tehdy však byla bilance ještě mnohem horší - za první tři dny se stihlo kvůli vytrvalému dešti odehrát pouze 46 duelů.

"Prostě to teď není nic neobvyklého. Máme s počasím problémy každý rok a vždycky jsme to nějak zvládli," prohlásil hlavní rozhodčí Mills. Ten stále ještě doufá, že se dnes přece jen začne hrát. Pokud by se tak nestalo, byl by to první den bez tenisu ve Wimbledonu po pěti letech.

Češi možná ve čtvrtek

Kvůli dešti je zpožděno 45 zápasů, 15 z nich je přerušených a 30 se ještě ani nezačalo hrát. Den volna získala kvůli přesunutí druhého kola například Američanka Martina Navrátilová, která měla nastoupit proti Gisele Dulkové z Argentiny. Nejdříve ve čtvrtek se v druhém kole představí čeští zástupci Radek Štěpánek, Sandra Kleinová, Denisa Chládková a Klára Koukalová, teprve první zápasy mají před sebou Tomáš Berdych a Barbora Strýcová.

I proto už se hráči i diváci nemohou dočkat zatahovací střechy, která by měla uchránit před deštěm dění alespoň na centrálním kurtu. Ta by se měla začít stavět za dva roky, poprvé by její výhody mohli tenisté využít v roce 2009. Wimbledon se tak přiřadí ke grandslamovému Australian Open, kde mají zatahovací střechu tři kurty.

<param name="Movie" value="http://www.novinky.cz/special/wimbledon/history_w.swf"/><param name="Quality" value="High"/><param name="BGColor" value="FFFFFF"/> ; <embed src="http://www.novinky.cz/special/wimbledon/history_w.swf"/>;

Reklama