Hlavní obsah

Šarapovová vyhrála Wimbledon, zítra Roddick s Federerem

LONDÝN

Sedmnáctiletá Ruska Maria Šarapovová se stala velkým překvapením tenisového Wimbledonu. Ve finále kráska původem ze Sibiře porazila americkou šampionku Serenu Williamsovou 6:1 a 6:4 a získala tak první grandslam. V neděli se v mužském finále rozhodne mezi Američanem Roddickem a Švýcarem Federerem.

Článek

Šarapovová je první Ruskou, která na dvorcích Wimbledonu zvítězila. Williamsové, která usilovala o wimbledonský hattrick, prolomila hned druhé podání a ujala se vedení 3:1. V prvním setu pak už Američanku k ničemu nepustila a po čtvrtém setbolu se ujala vedení 1:0.

Williamsová měla i nadále problémy vyrovnat se s tvrdými údery Šarapovové od základní čáry. Jedna zvlášť jedovatá rána dokonce Američanku trefila do nosu. Serena pak v sílícím větru, který oběma tenistkám hru znepříjemňoval, zabojovala a ujala se vedení 4:2. Šarapovová ale znovu udeřila, svou ztrátu smazala a v desáté hře proměnila druhý mečbol.

Ve Wimbledonu se Šarapovová stala druhou nejmladší vítězkou v profesionální historii tenisu. Před ní je pouze Martina Hingisová, které bylo v roce 1997, kdy ve finále porazila Janu Novotnou, šestnáct let.

Obhájce Federera vyzve Roddick

Své loňské vítězství bude v neděli obhajovat švýcarský tenista Roger Federer, který v semifinále smetl Sebastiena Grosjeana z Francie 6:2, 6:3 a 7:6.

Semifinále bylo v pátek přerušeno kvůli dešti za stavu 4:3 ve třetím setu pro Federera, který pak utkání dotáhl do vítězného konce v tie-breaku, i když v něm prohrával 0:4.

Druhým semifinalistou Wimbledonu se stal podle papírových předpokladů Andy Roddick. Druhý nasazený Američan nedovolil Mariu Ančičovi další překvapení a chorvatského tenistu, který ve čtvrtfinále zmařil naděje britského favorita Tima Henmana, ve čtyřech setech opět přerušených dešťem vyřadil po setech 6:4, 4:6, 7:5 a 7:5.

Navrátilová bez titulu

Martina Navrátilová svou sbírku wimbledonských titulů nerozšíří. Sedmačtyřicetiletá česká rodačka, jež letos několikrát zopakovala, že tato sezona bude její definitivně poslední, ztroskotala v semifinále čtyřhry se svou americkou partnerkou Lisou Raymondovou. Třetí nasazená dvojice, která se chystá i na olympijské hry do Atén, prohrála s Liesel Huberovou a Ai Sugijamaovou vyrovnaný duel 6:7 a 5:7.

Výsledky sobotních zápasů
Ženy: dvouhra - finále
Šarapovová (13-Rus.) - S. Williamsová (1-USA) 6:1, 6:4.
Čtyřhra - semifinále
Huberová, Sugijamaová (5-JAR/Jap.) - Navrátilová, Raymondová (3-USA) 7:6 (7:4), 7:5.
Muži: dvouhra - semifinále
Roddick (2-USA) - Ančič (Chor.) 6:4, 4:6, 7:5, 7:5.
Čtyřhra - semifinále
Knowle, Zimonjič (16-Rak./SČH) - Knowles, Nestor (5- Bah./Kan.) 6:2, 3:6, 6:3, 6:7 (7:9), 6:3, Björkman, Woodbridge (1-Švéd./Austr.) - Arthurs, Hanley (7-Austr.) 7:5, 7:5, 7:6 (7:4)

Reklama