Hlavní obsah

Federer obhájil wimbledonský titul

LONDÝN

Podruhé v řadě se podařilo Švýcarovi Rogeru Federerovi zvítězit v prestižním grandslamovém utkání ve Wimbledonu. V nedělním finále po urputném souboji porazil druhého nasazeného Američana Andyho Roddicka po setech 4:6, 7:5, 7:6 a 6:4. Zápas Federer ukončil esem, pak klesl na kolena, vykřikl radostí a uronil slzu.

Foto: ČTK/AP

Švýcarský tenista Roger Federer se raduje z wimbledonského triumfu.

Článek

"Je to nádherný, neuvěřitelný pocit," svěřil se po dvě a půl hodiny dlouhém utkání televizní stanici BBC. "Mám ve finále grandslamů stoprocentní úspěšnost a vyhrát dvakrát po sobě můj nejoblíbenější, to je fantastické," radoval se Švýcar.

Vítěz si na konto připsal 602 500 liber, poražený dostal o polovinu méně. Dvaadvacetiletý Federer získal již šestý titul v sezóně, sedmnáctý v kariéře a třetí grandslamový. Letos už vyhrál melbournské Australian Open. Dva turnaje Grand Slamu před ním v jednom roce vyhrál Američan Andre Agassi, který v roce 1999 triumfoval v Paříži a na US Open.

Federer potvrdil, že na Roddicka umí, a v sedmém vzájemném duelu mu uštědřil šestou prohru, poprvé vyhrál na trávě. Švýcar se stal sedmým hráčem v takzvané "open éře", který ve Wimbledonu obhájil titul. Naposledy to dokázal Pete Sampras před čtyřmi lety.

Zvítězil se štěstím

Ve finále dokázal Federer eliminovat nejrychlejší servis světa, kterým se Roddick pyšní. Sice prohrál první set, ale pak naplno rozvinul svoji pestrou úderovou škálu. Dokázal hrát výměnu od základní čáry, soupeře přesně prohodit či přelobovat nebo sám úspěšně zaútočit u sítě. A měl i štěstí, když mu několikrát pomohla páska. Ve čtvrtém setu dokonce Roddick sítí zhurta zatřásl, jako by se z ní snažil setřást Švýcarova prasátka.

Roddick měl svoje šance - v druhé sadě vyrovnal z 0:4 na 4:4, ale set ztratil ve dvanácté hře. V třetím vedl Američan 2:1 a měl brejk, ale vedení neudržel a tie-break nezvládl. Na začátku čtvrté sady promarnil čtyři brejkboly a víc už nezmohl. Federer mu čistou hrou vzal v sedmé hře podání a rázně došel k titulu.

Mladý tenisový zázrak

Federer dnešním vítězstvím potvrdil pozici suveréna letošní tenisové sezony. Za poslední rok se legendy bílého sportu předhánějí v superlativech na Švýcarovu hru. "Má potenciál stát se nejlepším tenistou všech dob," prohlásil před turnajem John McEnroe.

Experti se shodují, že nemá žádné slabiny a vyhrávat grandslamové tituly může na jakémkoliv povrchu. To neuměli ani takoví tenisté jako Ivan Lendl či Pete Sampras.

22letý Federer má na kontě již třetí grandslam a od února kraluje světovému žebříčku ATP Champions Race. Od začátku roku zaznamenal pouze čtyři prohry. Nejvíce ho mrzí asi ta od Gustava Kuertena na antukových dvorcích Rolanda Garrose. Že ale umí hrát i na tomto povrchu, potvrdil vítězstvím na turnaji série Masters v Hamburku.

Rodák z Basileje se objevil poprvé na profesionálním okruhu v roce 1998 na domácím turnaji v Gstaadu, o rok později již vyhrál první challenger v Bretani a stal se švýcarskou tenisovou dvojkou za Markem Rossetem. Po jeho boku si také odbyl premiéru v daviscupovém týmu.

Rozjetý rychlík

O nové hvězdě se začalo hovořit v roce 2001, kdy udolal v osmifinále Samprase. Legenda wimbledonské trávy odešla se sklopenou hlavou z dvorců All England Clubu po 31 zápasech. Sen se Federerovi vyplnil loni, kdy Wimbledonu jasně dominoval a po výhře nad Markem Philippoussisem zvedl nad hlavu kýžený pohár.

Loňský rok zakončil ve velkém stylu. Na Turnaji mistrů, kam se probojoval podruhé za sebou, smetl všechny soupeře. "Lepší tenis jsem asi nikdy nehrál," prohlásil poté, co porazil ve finále Andreho Aggasiho 6:3, 6:0, 6:4.

Letošní sezonu zahájil na Australian Open, kde na něj soupeři uhráli dohromady dva sety, stejně jako nyní v Londýně. Další turnajová vítězství z Dubaje, Indian Wells, Hamburku a Halle mu upevnila pozici nejlepšího hráče světa, kterou drží nepřetržitě 21 týdnů.

MUŽI:
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Roddick (2-USA) 4:6, 7:5, 7:6 (7:3), 6:4.

<param name="Movie" value="http://www.novinky.cz/special/wimbledon/history_w.swf"/><param name="Quality" value="High"/><param name="BGColor" value="FFFFFF"/> ; <embed src="http://www.novinky.cz/special/wimbledon/history_w.swf"/>;

Reklama

Související témata: