Hlavní obsah

Šarapovovou na Floridě jako malou šikanovaly

PRAHA

Muži ji obdivují. Je půvabná, její křivky přitahují pohledy, ale ona na takové věci nedbá. "Nezajímá mě to," tvrdí. Ruska Maria Šarapovová žije tenisem. Když byla sedmileté dítě, odešla s otcem do proslulé akademie Nicka Bollettieriho na Floridu. Prošla tvrdým režimem, tréninkem i ostrou šikanou. V minulou neděli ale vyhrála Wimbledon, svou nejsladší odměnu.

Foto: www.kournikovadotcom.com

Maria Šarapovová

Článek

Už od 15 let odpovídala: "Nejsem jako Kurnikovová, nejsem modelka, panenka ani reklamní billboard. Žiji proto, abych vítězila." Dokázala to.

Její rodina prožila pozoruhodný příběh. Otec s matkou uprchli před následky černobylské katastrofy z běloruského Gomelu do sibiřského městečka Ňagaň. Tam se Máša v roce 1987 narodila. Když malou Šarapovovou viděla kdysi v Moskvě Martina Navrátilová, ihned ji doporučila k Bollettierimu...

"Když jsme všechno spočítali a odečetli, zůstalo nám na Floridě sedm set dolarů na život," vypráví otec Jurij Šarapov. Matka kvůli penězům zůstala doma.

Stoprocentní Ruska

A Maria si prošla v tréninkovém středisku peklem. "Starší holky mě šikanovaly. Bylo jim 17 let a klidně mě vzbudily v jedenáct v noci a donutily mě uklízet pokoj, nesměla jsem se třeba hýbat. Bylo to děsné," vzpomíná nyní osmá hráčka světa a první Ruska, která dosud ve Wimbledonu pozvedla trofej.

"Má drsnou školu života. To z ní může udělat nejlepší hráčku planety," vykládá Bollettieri. "Teď jde jen o to, jestli má její triumf něco společného s Ruskem. Máša snad ani nikdy nebyla na Rudém náměstí," připomíná list Moskovskij komsomolec, že Šarapovová žije jen v USA.

"Ne, jsem na sto procent Ruska," odbývá téma 'královna výkřiků'. Tuto přezdívku má za projevy, které si nezadají s řevem Američanky Selešové. Při semifinále s Davenportovou dosáhla hlasitost projevů Šarapovové při hře 86,7 decibelu. " Jsou to nesmysly," odsekne.

Na finále si nepamatuje

První grandslamové finále s ní prý nijak psychicky nezamávalo. Pomohl jí předchozí triumf na turnaji v Birminghamu a vědomí, že může jen překvapit. Ona ale výhrou 6:1 a 6:4 nad Serenou Williamsovou šokovala. "Jen se mi před odchodem na dvorec chtělo hodně na záchod," směje se.

V noci před utkáním byla nachlazená. "Měla jsem strach, že onemocním," vypráví. Jak se cítila na dvorci? "Já si ten zápas vůbec nepamatuji. Byla jsem v transu, uzavřená ve vlastním světě a jen jsem si říkala: "Hraj, hraj, tohle je finále." Za odměnu si chce koupit vůz Porsche Cayenne. Co si o jejím triumfu myslí Němec Becker, který vyhrál turnaj rovněž v 17 letech? "Ta holka se ničeho nebála."

Reklama