Hlavní obsah

Konec prášků a bolesti, loučil se šoumen Ivaniševič

LONDÝN

Ve Wimbledonu ukončil kariéru tenista, na kterého se nezapomíná. Charismatický klaun, šoumen nadávající a řvoucí na kurtech tak sprostě, až se rodiče před malými dětmi v hledišti červenali studem. Goran Ivaniševič se přijel rozloučit s velkým tenisem tam, kde v roce 2001 na čtvrtý pokus triumfoval.

Foto: GoranIvanisevic.com

Chorvatský tenista Goran Ivaniševič na vrcholu s wimbledonským pohárem.

Článek

Léta lámal rakety jak na běžícím páse, stejně tak střílel levačkou esa. Letos jich taky pár předvedl, ale hlavně si přijel užít svou rozloučku. "Kdo by se nechtěl loučit tady? Na centrkurtu. To byl můj celoživotní sen a já si ho splnil," vykládal, když ho ve třetím kole vyřadil ve třech Australan Hewitt.

"Dal mi pěkně na prdel," řekl po svém. Po travnatém povrchu ale odcházel hrdě, oblečen do chorvatského fotbalového dresu, jako opravdový patriot. "Bylo to nádherných patnáct let. Každý okamžik kariéry jsem si maximálně užil. I když jsem řval nepříčetně vzteky."

Bez bláznů by to byla nuda

Dva roky Ivaniševič čekal v zákulisí, aby se návratu do Londýna dočkal. Bolavé rameno a další neduhy ho ve 32 letech bezmála odrovnaly.

"Pro tento comeback jsem chodil na operace a podstupoval terapie. Nyní už je ovšem konec prášků, konec bolesti, konec vašich otázek, vážení pánové. Moc rád jsem se s vámi bavil," smál se před novináři populární Goran.

"Jenže kdo nás teď bude bavit?" pronesl kdosi. Všichni si mapují situaci. Stará generace definitivně končí, na okruhu 'dosluhuje' už jen Agassi. Zábavy pro diváky je čím dál tím méně, žádná další modla, nebo osobnost na obzoru není. "Snad se někdo najde. Třeba Safin, i když je to Rus. Ono bez bláznů by byla na světě strašná nuda," pronesl Chorvat.

Dej mi Wimbledon...

Před třemi lety vystoupal nečekaně na vrchol. Vyhrál senzačně Wimbledon, když se do hlavní soutěže dostal jen díky divoké kartě! V roce 1992 prohrál ve finále s Agassim, o dva roky později se Samprasem a s týmž sokem padl i v roce 1998. Čtvrtý pokus přišel v roce 2001.

"Stál jsem tam, koukal do nebes a prosil Boha. Povídal jsem mu: Hele, dědo, jsem tady ve finále už počtvrté, dej mi ten Wimbledon." vzpomíná muž, jenž na prize-money vydělal příjemných dvacet miliónů dolarů. Povedlo se: Australana Raftera zdolal a na světě snad nebylo fanouška, který by mu to nepřál. "Teď už jsi nesmrtelný," napsal mu tehdy v telegramu kamarád Agassi.

Ivaniševič vyhrál na okruhu 599 zápasů. Že nemá šestistý? "Deprese fakt nemám." Na kurt se vrátí možná ještě jednou. Chorvatsko hraje doma Davis cup s Belgií. "Když bude v neděli rozhodnuto, ještě to pro fanoušky udělám. Jinak jsem ale pryč. Já už jsem z mrtvé generace..."

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori