Hlavní obsah

Tenistky zachránily Světovou skupinu II

TALLINN

I v příštím roce budou české tenistky hrát ve Fed Cupu Světovou skupinu II. V baráži s Estonskem vyhrály v Tallinnu obě nedělní dvouhry, vedou 3:1 na zápasy a závěrečná čtyřhra už nebude mít na výsledek duelu žádný vliv.

Foto: ČTK/AP

Klára Koukalová už v neděli nezaváhala a porazila Estonku Aniovou ve dvou setech.

Článek

K prvnímu nedělnímu zápasu nastoupila v Tallinnu v českých barvách Klára Koukalová, která včera nečekaně podlehla Margit Ruutelové, hráčce ze šesté stovky žebříčku WTA.

Podle kapitánky Petry Píchalové-Langrové KOukalová příliš kazila z přemíry snahy. "Klára hrozně chtěla, až byla v křeči a nedokázala se vypořádat hlavně se svojí nervozitou," komentovala úvod fedcupového duelu s tím, že takový výsledek nečekala.

V dnešním souboji týmových jedniček Koukalová nečekané klopýtnutí odčinila, ačkoliv se pro ni duel na rychlé antuce zpočátku nevyvíjel příznivě.

S Maret Aniovou prohrávala v prvním setu 2:5 a za stavu 3:5 odvracela setbol. Do konce sady však soupeřce už žádný game nepovolila. Druhou sadu vyhrála v poměru 6:4 a české reprezentantky se ujali vedení 2:1.

Strýcové se vyplatilo střídání rytmu

Strýcová pak potvrdila, že je bojovnice a překvapivě nebezpečnou Ruutelovou přehrála. "Hrála jsem dobře takticky, střídala jsem rytmus hry. Chvíli jsem hrála rychle, pak jsem zvolnila," řekla osmnáctiletá Strýcová po utkání, v kterém si vylepšila fedcupovou bilanci na sedm výher a dvě prohry. "Ona hrála skvěle proti Kláře, ale dnes dělala chyby," doplnila.

Strýcová podržela tým především v sobotu, kdy na kurt nastupovala za nepříznivého stavu 0:1. "To byl mnohem těžší zápas než s Ruutelovou," řekla plzeňská rodačka. Překvapilo ji, že ani nebyla nervózní. "Věděla jsem, že musím vyhrát, byl to pres, ale šla jsem na kurt docela v pohodě," smála se tenistka.

Estonskou jedničku Aniovou porazila až 8:6 ve třetím setu. V jednu chvíli už Strýcová vedla 4:2 a 40:0 při podání soupeřky, ale brejk nezískala. "To jsem si myslela, že se snad zblázním," prozradila temperamentní hráčka, co se jí honilo hlavou. Zápas dotáhla do vítězného konce díky aktivnější hře za více než dvě hodiny. "Dobře jsem servírovala a chodila v důležitých míčích na síť," řekla.

Zápas uzavřel debl, v němž obě estonské singlistky Aniová s Ruutelovou porazily Lucii Šafářovou s Michaelou Paštikovou ve dvou setech.

České tenistky se tak mohou těšit na utkání ve fedcupové Světové skupině II i v příštím roce, poražený celek z Estonska se zařadí do první divize euro-africké zóny.

Fed Cup - baráž
Estonsko - Česko 2:3
Ruutelová - Koukalová 7:5, 5:7, 6:2, Aniová - Strýcová 6:7 (3:7), 7:5, 6:8, Aniová - Koukalová 5:7, 4:6, Ruutelová - Strýcová 4:6, 4:6, Aniová, Ruutelová - Paštiková, Šafářová 6:2, 6:4.

Reklama