Hlavní obsah

Agassiho vítězný půst skončil, vyhrál v Cincinnati

PRAHA

Dlouhých šestnáct měsíců si musel počkat americký tenista Andre Agassi na radostný okamžik, kdy pozvedne nad hlavu trofej pro vítěze turnaje okruhu ATP. Agassi přehrál ve finále podniku série Masters v Cincinnati Australana Lleytona Hewitta ve třech setech a tři týdny před startem grandslamového US Open vyslal soupeřům jasný signál, že do starého železa rozhodně nepatří.

Článek

Agassi si připsal 59. turnajové vítězství v kariéře. Podobnou bilancí se nemůže pochlubit žádný jiný aktivní hráč. Naposledy Agassi vyhrál turnaj ATP v dubnu 2003 a ve čtyřiatřiceti letech stal v Cincinnati nejstarším vítězem turnaje ATP od triumfu Jimmyho Connorse v Toulouse 1989. Americké legendě bylo tehdy ještě o tři roky více.

"Je to jako začátek nového života. Vstupoval jsem do tohoto týdne plný otázek, celkový triumf je víc, než jsem očekával," radoval se Agassi, jenž má za sebou nelehké období. Vítěz osmi grandslamových titulů musel kvůli zranění kyčle oželet Wimbledon, předtím se na French Open rozloučil již po prvním kole. Týden před Cincinnati ho navíc už v druhém kole v Torontu vyškolil Rakušan Melzer. "Ty poslední měsíce byly jedno velké zklamání," uznal Agassi.

Manžel bývalé tenisové hvězdy Steffi Grafové ale chytil v Ohiu zase parádní formu. Ve čtvrtfinále porazil čtvrtého nasazeného Carlose Moyu a v boji o finále překvapivě překazil šanci na obhajobu titulu světové dvojce Andymu Roddickovi. "Bylo to těžkých čtyřiadvacet hodin, ale tělo to vydrželo," oddychl si Agassi.

Stejně jako Hewitt nebude startovat na olympijském turnaji v Aténách. S jasným cílem - připravit se US Open, které startuje za tři neděle. "Škoda, že není už příští týden," žertoval charismatický Američan.

Ve finálovém utkání mezi bývalými světovými jedničkami dal Agassi svému o jedenáct let mladšímu soupeři šanci jen v druhém setu, který prohrál 3:6. Hewitta v nejdůležitějším zápase na turnaji zradila jeho tradiční zbraň, drtivé podání.

"Andre naopak často servíroval na čáru nebo přesně do rohu. Nemohl jsem se při jeho podání vůbec dostat do hry," postěžoval si Australan. "Měl jsem šance v průběhu prvního setu, ale nebyl jsem schopný je využít," řekl.

Mauresmová deklasovala Lichovceovou

Titul na tenisovém turnaji v Montrealu se stal kořistí Francouzky Amélie Mauresmové. Pětadvacetiletá tenistka nedala ve finále nejmenší šanci Jeleně Lichovcevové z Ruska, kterou porazila 6:1 a 6:0.

Mauresmovou neznervóznil posunutý začátek zápasu kvůli dešti, od prvních míčků šla jasně za svým třetím letošním titulem a celkově třináctým v kariéře. Lichovcevová, která na své cestě do finále vyřadila čtyři nasazené hráčky včetně své krajanky a šampionky French Open Anastasie Myskinové, si na svůj třetí titul v kariéře bude muset ještě počkat.

CINCINNATI
Dvouhra - finále:
Agassi (11-USA) - Hewitt (10-Austr.) 6:3, 3:6, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Knowles, Nestor (3-Bah./Kan.) - Björkman, Woodbridge (1- Švéd./Austr.) 6:2, 3:6, 6:3.
MONTREAL
Dvouhra - finále:
Mauresmová (2-Fr.) - Lichovcevová (Rus.) 6:1, 6:0.
Čtyřhra - finále:
Asagoeová, Sugijamaová (5-Jap.) - Huberová, Tanasugarnová (4- JAR/Thaj.) 6:0, 6:3.

Reklama

Související témata: