Hlavní obsah

Vaidišová vyhrála v 15 letech turnaj WTA

Tenistka Nicole Vaidišová vyhrála v patnácti letech svůj první turnaj na okruhu WTA. Talentovaná Češka porazila v nedělním finále ve Vancouveru čtvrtou nasazenou Lauru Granvilleovou z USA po setech 2:6, 6:4 a 6:2. Vaidišová se stala šestou nejmladší vítězkou turnaje WTA v historii, získala navíc osmdesát bodů do světového žebříčku a šek na 16 tisíc dolarů.

Foto: www.tripod.com

Nicole Vaidišová

Článek

Rodačka z německého Norimberku, která však žije v Praze a je členkou Sparty, se dočkala turnajového triumfu hned v prvním roce působení na okruhu WTA. Šestá hráčka juniorského žebříčku debutovala mezi profesionálkami letos v březnu v Acapulku, kde si postupem do čtvrtfinále vytvořila dosavadní maximum.

Finálová výhra nad Granvilleovou byla jejím osmým vítězným zápasem za sebou. Do hlavní soutěže totiž postoupila z kvalifikace. "Byl to můj cíl, dostat se z kvalifikace a pokusit se vyhrát turnaj. Mám z toho skvělý pocit, protože jsem ze sebe vydala to nejlepší," radovala se Vaidišová

Díky zisku titulu ve Vancouveru poskočila ve světovém žebříčku ze 174. na 125. místo, což jejími slovy není k zahození. "Budu mít trochu lepší cestu na kvalitní turnaje, to mě těší," zářila spokojeností tenistka, která má za sebou i působení v proslulé akademii Nicka Bollettieriho.

Už na cestě do finále vyzrála fanynka zpěvačky Madonny na tři nasazené hráčky. Ve 2. kole zdolala turnajovou pětku Marissu Irvinovou z USA, ve čtvrtfinále dvojku Milagros Sequeraovou z Venezuely a v boji o postup do finále nakonec Rusku Alinu Židkovovou, která byla nasazena jako třetí.

V utkání proti Granvilleové, jež stejně jako Vaidišová hrála také první finále WTA v kariéře, se české naději vůbec nevyvedl první set. Prohrála ho 2:6, pak ale zápas strhla na svou stranu. Po výhře v druhé sadě 6:4 už v rozhodujícím setu nepřipustila pochybnosti a ve věku patnácti let, tří měsíců a třiadvaceti dnů mohla poprvé pozvednout pohár pro vítězku turnaje prestižního okruhu.

A zatímco mnoho jejích kolegyň teď bojuje na olympijském turnaji v Aténách, ona si vychutnává své nejslavnější okamžiky. "Ani nevím, jak dopadly první zápasy na olympiádě. Ale v Číně za čtyři roky už bych chtěla být také u toho," zasnila se nad účastí v Pekingu 2008 Vaidišová.

Turnaj Odlum Brown Vancouver Open byl dotován celkovou částkou 110 tisíc dolarů. Prvenství ve čtyřhře zaznamenal americký pár Bethanie Matteková, Abigail Spearsová.

VANCOUVER
Dvouhra - finále:
Vaidišová (ČR) - Granvilleová (4-USA) 2:6, 6:4, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Matteková, Spearsová (3-USA) - Callensová, Grönefeldová (Belg./Něm.) 6:3, 6:3.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner