Hlavní obsah

Novák chce zdolat Agassiho, Tabaru čeká Henman

NEW YORK

Jiří Novák postoupil na grandslamovém US Open do třetího kola a teď si dělá zálusk na americkou legendu Andreho Agassiho. Český tenista se těší na utkání před plnými ochozy dvorce Arthura Ashe a rád by v tomto tenisovém chrámu Agassiho porazil. To Michal Tabara už jednoho z domácích tenistů na štítě má, když překvapivě vyřadil favorizovaného Mardyho Fishe.

Článek

Novák ve druhém kole zdolal Španěla Calatravu ve třech setech za hodinu a půl, k čemuž mu pomohlo i osm es. Od začátku diktoval tempo hry a Španěla k ničemu nepustil. "Lépe jsem se pohyboval, hrál razantněji a dobře jsem podával. Výsledek hovoří za vše, ale musel jsem předvést solidní tenis," řekl Novák v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Ve dvou zápasech neprohrál ani set, 3:0 porazil i Radka Štěpánka. "Přijel jsem dobře připraven a zatím mi to sedlo. Uvidíme, jestli to půjde takhle dál," tušil, že následující překážka je jednou z nejtěžších, jaká ho může potkat.

Novák: Chci předvést super tenis

Agassi vyhrál US Open v letech 1994 a 1999 a proti Novákovi bude usilovat o jubilejní 70. vítězství při svém devatenáctém startu na tomto turnaji. Z pěti vzájemných zápasů Novák vyhrál jednou, předloni na Turnaji mistrů. "O sebevědomí nelze hovořit, ale udělám vše proto, abych ho hodně potrápil a podařilo se mi postoupit do dalšího kola i přes něj," řekl Novák.

.:ANKETA:
Kdo postoupí do čtvrtého kola? Hlasujte na konci článku

Hrát se by se mělo na dvorci Arthura Asheho, který má kapacitu 23.000 diváků. "Je to tenisový chrám. Každý den se tam člověk nedostane a navíc proti místnímu hrdinovi Agassimu," těšil se Novák na zápas. Očekával, že diváci budou na soupeřově straně. "Prakticky ani jedna osoba nebude fandit mně, ale doufám, že předvedu super tenis," řekl dvojnásobný osmifinalista US Open.

Tabara bojoval i s nataženým svalem

Michal Tabara už dohromady s kvalifikací vyhrál pět zápasů a po Australian Open 2001 podruhé v kariéře postoupil na grandslamu do třetího kola. Pětadvacetiletý hráč překonal problémy s nataženým stehenním svalem a udolal v pětisetové bitvě domácího Mardyho Fishe.

"Bylo to jako každý jiný zápas. Hrál jsem balon od balonu, dobře jsem returnoval i hrál dobře od základní čáry," řekl Tabara Českému rozhlasu po vyřazení stříbrného olympijského medailisty. A to si navíc český tenista na konci první sady natáhl sval  "Handicapovalo mě to, ale snažil jsem se hrát. Bylo to horší a horší, a proto jsem si zavolal maséra, který mi to dal trochu dohromady," řekl Tabara.

Nebojí se ani Henmana

Po prohrané druhé a třetí sadě se mu dařilo držet si servis a nahlodávat soupeře. "Dostal jsem ho z koncentrace, brejkl a pátý set je vždycky otevřený. To by musel být Sampras, aby to zkušenostmi a servisem dotáhl do vítězného konce," věděl Tabara. Soupeře nakonec zradil servis, dvojchybou pomohl také při mečbolu. "Takový dáreček potěší," řekl Tabara.

O účast v osmifinále bude bojovat s Timem Henmanem, který navzdory potížím se zády vyřadil Francouze Golmarda. "Od finále kvalifikace hraji proti servismanům a pokračuji v tom. Trenér říkal, že je to pro mě lepší, ale já to neřeším," řekl Tabara. S Britem dvakrát prohrál, v roce 2000 získal dvě hry a o rok později to bylo 4:6 a 2:6. "Naposledy to bylo vyrovnané. Stát se může cokoliv, budu bojovat o každý míček," prohlásil Tabara.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori