Hlavní obsah

Heninová-Hardenneová neobhájí a přijde i o post jedničky

NEW YORK

Loni na US Open belgická tenistka Justine Heninová-Hardenneová kralovala, letos se s New Yorkem rozloučila ve čtvrtém kole. Nestačila na Rusku Naďu Petrovovou, jíž podlehla ve dvou setech 3:6 a 2:6. Po prohře má jistotu - po necelém roce přijde o první místo světového žebříčku WTA.

Článek

Heninová-Hardenneová vládla ženám jedenáct měsíců, o uvolněný trůn se nejspíše poperou Francouzka Amélie Mauresmová a Lindsay Davenportová z USA.

Spousta chyb

"Nikdy jsem se na tomhle turnaji necítila dobře. Neměla jsem čistou hlavu a nebyla jsem stoprocentně přítomna na kurtu," postěžovala si Heninová-Hardenneová, která v zápase vyprodukovala třicet nevynucených chyb. "Nebyl to můj den a ona hrála dobře. Dokázala využít své příležitosti," prohlásila dvaadvacetiletá sesazená královna na adresu své ruské vrstevnice.

Čerstvou olympijskou vítězku, která se právě v Aténách vrátila na kurty po dlouhé pauze způsobené nemocí, zradila v utkání proti Petrovové její největší zbraň - jednoručný bekhend. Právě tímto úderem nejvíce chybovala. Světová jednička naposledy na US Open vypadla tak brzo před jednatřiceti lety, tehdy se ještě o kolo dříve loučila nemocná Billie Jean Kingová.

"Samozřejmě že ještě nejsem stoprocentně fit. Necítila jsem se dobře fyzicky, nemám dost energie. Ještě zdaleka nejsem tak silná jako v minulosti," komentovala své vyřazení Heninová- Hardenneová.

Ruské čtvrtfinále

Díky nečekanému postupu Petrovové uvidí New York ruské čtvrtfinále. Čtrnáctá nasazená hráčka v něm narazí na svou krajanku Světlanu Kuzněcovovou, která vyřadila Mary Piercovou z Francie.

"Znám ji dobře, jsme kamarádky. Je to dobrá příležitost pro jednu z nás postoupit do semifinále," prohlásila Petrovová, která ještě stále čeká na triumf na turnaji WTA.

Těch mají naopak mnoho na svém kontě americké soupeřky v atraktivním osmifinálovém duelu. V něm nakonec šampionka US Open z roku 1998 Lindsay Davenportová porazila Venus Williamsovou, která zvítězila ve Flushing Meadows v letech 2000 a 2001. Pátá nasazená Davenportová vyhrála 7:5 a 6:4 a ve čtvrtfinále ji čeká japonské překvapení turnaje Šinobu Asagoeová.

Henman dostal ke třicetinám čtvrtfinále

Britský tenista Tim Henman postoupil v den svých třicátých narozenin do čtvrtfinále po takřka čtyřhodinovém dramatu s Nicolasem Kieferem. Zápas skončil v pátém setu za stavu 3:0 pro Henmana, když jeho německý soupeř utkání vzdal kvůli poraněnému zápěstí. Pátý nasazený Henman se však opět pořádně zapotil, absolvoval na turnaji už třetí pětisetový zápas.

Dnes měl navrch v setech, které nedospěly do tie-breaku - v těch byl Kiefer úspěšnější. Druhou a třetí sadu však vyhrál čerstvý třicátník poměrně hladce 6:3 a 6:1. V rozhodujícím setu německý tenista neuhrál ani game a po marném ošetřování se nakonec musel předčasně rozloučit. Oxfordského rodáka Henmana bude čekat úspěšnější ze zápasu mezi Olivierem Rochusem a Dominikem Hrbatým.

Nejlehčí možnou cestu do čtvrtfinále měla světová jednička Roger Federer. Jeho soupeř pro čtvrté kolo, rumunský tenista Andrei Pavel, totiž k zápasu nemohl nastoupit kvůli zranění zad. Odpočatý švýcarský suverén bude poprvé v kariéře na US Open bojovat o semifinále s lepším z dvojice Sargis Sargsian - Andre Agassi.

Pokračuje i Navrátilová

Zápas třetího kola čtyřhry zvládla veteránka Martina Navrátilová, která společně se svou tradiční partnerkou Lisou Raymondovou vyřadila australský pár Bryanne Stewartová, Samantha Stosurová po setech 6:4 a 6:3.

Zápas třetího kola čtyřhry se vůbec nevydařil Pavlu Víznerovi, jenž se svým americkým partnerem Jaredem Palmerem uhrál proti šesté nasazené dvojici Wayne Black, Kevin Ullyett ze Zimbabwe pouze jediný game.

US OPEN - MUŽI:
Dvouhra - 4. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Pavel (16-Rum.) bez boje, Henman (5- Brit.) - Kiefer (19-Něm.) 6:7 (5:7), 6:3, 6:1, 6:7 (4:7), 3:0 skreč, Agassi (6-USA) - Sargsian (Arm.) 6:3, 6:2, 6:2.
Čtyřhra - 3. kolo:
Black, Ullyett (6-Zimb.) - Palmer, Vízner (12-USA/ČR) 6:1, 6:0.
US OPEN - ŽENY:
Dvouhra - 4. kolo:
Asagoeová (Jap.) - Daniiliduová (29-Řec.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:3, Petrovová (14-Rus.) - Heninová-Hardenneová (1-Belg.) 6:3, 6:2, Davenportová (5-USA) - V. Williamsová (11-USA) 7:5, 6:4, Kuzněcovová (9-Rus.) - Pierceová (27-Fr.) 7:6 (7:5), 6:2.
Čtyřhra - 3. kolo:
M. Navrátilová, Raymondová (5-USA) - Stewartová, Stosurová (Austr.) 6:4, 6:3.

Reklama