Hlavní obsah

Brňanky vykročily v Eurolize za postupem

Martin Kézr

Perfektní výkon v prvním utkání play off Evropské ligy přiblížil basketbalistky Gambrinusu JME Brno k finálovému turnaji. Doma porazily Šoproň rozdílem dvaceti bodů a k postupu potřebují vyhrát středeční odvetu v Maďarsku nebo případný třetí zápas 20. března v Brně.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Zuzana Žirková z Gambrinusu JME Brno (vlevo) přechází přes Tully Bevilaquaovou z maďarské Šoproně.

Článek

"Kvalitní zápas zvládly holky na výbornou. Byly lepší v obraně a předčily soupeřky i obrovskou bojovností, s níž získávaly míče pod košem a odvážně šly do střeleckých pozic," hodnotil kouč Brna Jan Bobrovský. Utkání od začátku provázela oboustranně urputná hra v obraně, domácím se podařila na začátku druhé čtvrtiny za stavu 20:20 jedenáctibodová šňůra díky lepšímu doskakování i nebojácné střelbě.

Těsná obrana zaskočila soupeřky

Šoproň však dokázala zvýšit důraz v osobních soubojích a ve 24. minutě stáhla skóre na rozdíl jediného koše (44:42). Střídající Godályová vzápětí převzala roli zakončovatelky. "Lavička nebyla jen na okrasu, hráčky z ní se aktivně zapojily. Takovou zbraň Šoproň neměla," liboval si Bobrovský. K tomu se přidala neprostupná hráz domácích pod košem a do konce třetí části narostl rozdíl skóre na 13 bodů. "Těsná osobní obrana nám činila potíže, nespokojen jsem s hrou pivotek," přiznal australský trenér Šoproně Dirk Bevilaqua.

Exbrněnská hráčka Bogojevičová v dresu hostí se potom častou střelbou snažila o korekci výsledku, ale české mistryně smrští trojek v závěru, kterých předvedly celkem sedm, nepovolily drama. "Série má za sebou teprve první díl, ale do dalších jdeme v lepší pozici. Šoproň sice doma celou sezónu neprohrála, jenže psychicky jsou na tom nyní určitě lépe naše hráčky," přiznal Bobrovský.

O výhru se nebály

V ohlušující atmosféře, kterou v beznadějně zaplněné hale Rosnička svorně vytvářeli domácí a maďarští fandové, šly brněnské basketbalistky za vítězstvím. "Neslyšely jsem se navzájem a zanikly i pokyny ze střídačky, ale bouřlivé prostředí i nás hecovalo k dobrému výkonu. Nenechaly jsme se rozházet, o výhru jsem se nebály," líčila Martina Godályová.

"Základem byla obrana a hodně kolektivní výkon, na hřišti jsme si perfektně vypomáhaly. Ani mě v žádném momentu nepopadl strach, že bychom zápas ztratily," tvrdila nejlepší střelkyně Zuzana Žirková. "Hrály jsme s větším odhodláním než Šoproň, bojovněji. V boji o postup máme výhodu jednoho vítězství navrch a zřejmě i víc sil, protože jsem zápřah rozložily na víc hráček," uvažovala nejzkušenější z brněnského družstva Romana Hamzová.

Reklama

Související témata: