Hlavní obsah

Berdycha mrzí promarněné setboly

NEW YORK

Neztratit v koncovce první sadu utkání s Němcem Haasem a osmifinále US Open se mohlo podle Tomáše Berdycha vyvíjet úplně jinak. Český hráč se v duelu s bývalou světovou dvojkou natahoval po vítězství v prvním setu, v tie-breaku za stavu 6:3 ale poslední vítězný úder nepřidal.

Článek

"Tie-break byl nejdůležitějším bodem celého zápasu. Koncovky je největší škoda, kdybych první set dotáhl a vedl 1:0, mohlo to být jinak," řekl Berdych Českému rozhlasu po úterním zápase s Haasem, který prohrál po dvou hodinách 6:7, 1:6 a 5:7.

Osmnáctiletý Berdych se snažil o agresivní tenis, ale jeho údery často končily mimo vymezený kurt, nebo v síti. Dohromady nastřádal 41 nevynucených chyb. Haas jim měl jen deset a povedlo se mu 26 es.

"Neměl jsem na něj žádnou zvláštní taktiku, soustředil jsem se na vlastní hru. Šel jsem do toho s tím, že musím hrát agresivní tenis jako v každém jiném zápase a čekat, jak na to bude soupeř reagovat," prozradil český mladík ze své předzápasové přípravy.

Únava už byla znát

Po předchozích těžkých duelech se Švédem Björkmanem a Rusem Južným cítil Berdych podle vlastních slov značnou únavu. "Před zápasem s Haasem jsem spíše odpočíval, měl jeden trénink, abych se lehce rozehrál. Na kurtu jsem se cítil vyčerpaný," přiznal Berdych, který oslnil tenisový svět vítězstvím na olympiádě nad světovou jedničkou Švýcarem Federerem.

Čtvrtfinálovou účast v New Yorku nezopakoval, nicméně na turnajích Grand Slamu dosáhl svého maxima a zahrál si na největším tenisovém stadiónu na světě, jehož centrem je kurt Arthura Ashe. "Výsledek z US Open považuju za perfektní. Dostal jsem se do čtvrtého kola, to je pro mě velmi dobré," hodnotil talent z Valašského Meziříčí, který během vydařeného léta porazil pět hráčů z první čtyřicítky na světě.

Šestadvacetiletý Haas už má sice na kontě dvě semifinálové účasti na Grand Slamech, a to z Australian Open, ale na tvrdém kurtu ve Flushing Meadows došel tak daleko poprvé. Celý loňský rok promarodil s ramenem. "Klíčový byl určitě první set, ten udal směr, kterým se bude zápas vyvíjet. Prohrával jsem v tie-breaku 3:6, tak jsem se hlavně snažil udržet oba servisy," řekl.

Otočená koncovka první sady do něj napumpovala sebevědomí, zatímco Berdych se dlouho nemohl vzpamatovat a další fiftýn uhrál až za stavu 0:15 ve třetím gamu druhého setu. "Je to skvělé, nemám slov," radoval se německý tenista, který ve čtvrtfinále narazí na Australana Lleytona Hewitta. Na US Open se utkali již před třemi lety a Hewitt si tehdy došel až pro vítěznou trofej.

Reklama