Hlavní obsah

Roddick vyřazen, Američané US Open nevyhrají

NEW YORK

Z trofeje na tenisovém grandslamu US Open v New Yorku se nebude radovat žádný z domácích tenistů. V noci na pátek vypoklonkoval Švéd Joachim Johansson z turnajového pavouka obhájce titulu a druhého nasazeného Andyho Roddicka, již dříve se s publikem rozloučila jiná americká hvězda Andre Agassi.

Článek

Senzace se začala v areálu Flushing Meadows rodit už po dvou setech, které dvoumetrový Johansson získal shodným poměrem 6:4. Jenže pak začal na kurtu vládnout Američan a publikum věřilo, že už zápas dotáhne.

Jenže v pátém dějství Roddick promarnil dvě šance na brejk, sám naopak v posledním gamu podání neudržel a po dvou hodinách a 55 minutách prohrál.

Roddickovi nepomohlo v zápase s Johanssonem ani 34 es, soupeř poslal na jeho polovinu jen o čtyři méně. Ve 22 letech stejně staří tenisté museli zápas na tři čtvrtě hodiny v první sadě přerušit kvůli dešti.

Proti bratrovi přítelkyně

Osmadvacátý nasazený Švéd v životní formě odehrál vůbec poprvé na turnajích ATP pětisetový duel, na Grand Slamu bylo jeho maximem už čtvrtfinále a rok začínal jako 113. hráč světového žebříčku.

"Letos už jsem vyhrál turnaj v Memphisu, ale tohle je určitě pro mě větší vítězství," řekl nečekaný semifinalista. Jeho příštím soupeřem bude Lleyton Hewitt, což bude pikantní zápas, protože Australan je bratrem Johanssonovy přítelkyně Jaslyn. Hewitt vyřadil přemožitele Tomáše Berdycha, Němce Tommyho Haase, suverénně třikrát 6:2.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Švýcar Roger Federer a Brit Tim Henman. Poprvé od roku 1986 tak chybí mezi posledními čtyřmi na US Open alespoň jeden z amerických tenistů.

Navrátilová další titul nepřidá

Na svém možná posledním Grand Slamu se nedočká dalšího titulu sedmačtyřicetiletá Američanka Martina Navrátilová. Po vyřazení ve čtvrtfinále ženské čtyřhry skončila o kolo dál v mixu. S Indem Leanderem Paesem podlehli v tie-breaku Australanům Alicii Molikové a Toddu Woodbridgovi.

US Open
Muži
Dvouhra - čtvrtfinále: J. Johansson (28-Švéd.) - Roddick (2-USA) 6:4, 6:4, 3:6, 2:6, 6:4, Hewitt (4-Austr.) - Haas (Něm.) 6:2, 6:2, 6:2.
Smíšená čtyřhra - semifinále: Zvonarevová, B. Bryan (4-Rus./USA) - Stubbsová, Nestor (1- Austr./Kan.) 7:5, 6:3, Moliková, Woodbridge (Austr.) - M. Navrátilová, Paes (8-USA/Ind.) 4:6, 6:3, 10:3.
Juniorky
Čtyřhra - čtvrtfinále: Klejbanovová, Peerová (4-Rus./Izr.) - Franková, Szavayová (7- ČR/Maď.) 6:4, 6:3.

Reklama