Hlavní obsah

Kuzněcovová: Někdo hraje pro peníze, já chci úspěch

PRAHA

Když po finále US Open zavolala své matce, nejprve uslyšela: "Kolik jsi hrála? Jak to dopadlo?" Devatenáctiletá ruská tenistka Světlana Kuzněcovová odpověděla: "Mami, vyhrála jsem 6:3, 7:5, mám titul." Šestinásobná mistryně světa v cyklistice Galina Kuzněcovová nejslavnější utkání své dcery ani neviděla.

Článek

"Nemá na to prostě nervy. Ani mi neřekla, co v době zápasu vlastně dělala. Budu se jí muset ještě optat," usmála se senzační vítězka posledního grandslamového podniku sezóny. Až doteď byla jen jednou z mnoha Rusek. Ta méně známá, ve stínu krásky Šarapovové, Myskinové, i Dementěvové.

Co o ní kdo dosud věděl? Tenisoví fanoušci asi zaregistrovali, že hrála čtyřhry s legendární Američankou Martinou Navrátilovou a vyhrály spolu pět turnajů. "Přijela jsem do New Yorku proto, abych konečně vybočila z průměru," řekla Kuzněcovová. Povedlo se dokonale, nakonec se totiž stala nejpřekvapivější vítězkou US Open v profesionální éře.

Její rodina je spojena s cyklistikou. Matka bývala slavnou závodnicí, otec Alexander trénuje ve Španělsku, bratr Nikolaj byl druhý na OH v Atlantě. "Táhlo mě to na kurty," krčila rameny tenistka, jejímž předchozím největším úspěchem na grandslamu bylo čtvrtfinále ve Wimbledonu 2003. "Hrávala jsem dobře, jenže na nejdůležitějších turnajích mi to nešlo."

Ztratila jediný set

Na US Open šokovala všechny. Obrovskou razancí úderů, rychlým pohybem i tím, že v sedmi utkáních ztratila jediný set v semifinále s favorizovanou Davenportovou. "Když si nevěříte, že můžete vyhrát turnaj, nemá ho ani cenu hrát. Taková je moje filozofie," řekla Kuzněcovová.

"Záleží, co od života chcete. Někdo chce tenisem vydělat prachy, jiný ho hraje proto, že si to přejí jeho rodiče, někdo chce zase tenisem zabít čas. Víte, proč se po dvorci honím já? Chci úspěch! Tak velký, aby na mé jméno nikdo nezapomněl," dodala sebevědomě hráčka, která se v New Yorku probojovala i do finále čtyřhry, ale prohrála ho stejně jako loni s Navrátilovou.

Šest Rusek mezi třináctkou nejlepších

Pondělní aktuální žebříček žen posunul do čela Mauresmovou. Následuje záplava Rusek: mezi třinácti nejlepšími jich najdete hned šest. Kuzněcovová je na šesté pozici třetí z nich.

Jak funguje vzrůstající rivalita mezi ruskými hráčkami? Vždyť Myskinová, Šarapovová a teď Kuzněcovová vyhrály tři poslední grandslamy. "Jsme obrovské sokyně. Myslíte si, že jsem byla ráda, když Myskinová vyhrála French Open a já na ni měla předtím mečbol?

Chtěla jsem taky dokázat něco velkého. Nedávno jsem mluvila se Zvonarevovou a ona mi povídá: ,Jsem ve světové desítce a cítím se nanic, protože jsem až šestá nejlepší Ruska...' Každá chceme být nejlepší v naší zemi."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články