Hlavní obsah

Pověst amerického tenisu má spasit Davisův pohár

CHARLESTON (USA)

Tenisté mají v Davisově poháru pozvednout pošramocenou americkou sportovní pověst. V čele s Andy Roddickem hrají od pátku semifinále soutěže s Běloruskem a postupem do finále by si měli naklonit přízeň fanoušků, kteří museli v minulých týdnech skousnout hořkou pilulku v podobě US Open, kde se poprvé po 18 letech nedostal do semifinále domácí hráč.

Článek

Americký kapitán Patrick McEnroe má v týmu kromě druhého hráče světa Roddicka stříbrného olympijského medailistu Mardyho Fishe a deblové specialisty Boba Bryana s bratrem Mikem. "Máme hodně hráčů hladových po výhře, a proto jsou naše cíle vysoké" uvedl mladší bratr slavného Johna McEnroa, který věří, že se jeho týmu podaří opět po osmi letech získat pro USA Salátovou mísu.

"Tohle je po vývoji sezóny nejdůležitější utkání roku," řekl Roddick, který se letos marně snažil vyhrát turnaj Grand Slamu a stát se světovou jedničkou. "Ještě mi ale zůstala jedna věc, titul v Davis Cupu," řekl Američan.

Bělorusové si věří

Bělorusové jsou překvapením, už si na nich vylámali zuby Rusové a Argentinci. S Americku se utkají poprvé a "šílený" Max Mirnyj s Vladimirem Volčkovem jsou i pro USA hrozbou. "Od Američanů každý očekává jen vítězství. Budou mít podporu fanoušků, budou pod tlakem médií, takže se jim bude hrát hůře," doufal Mirnyj, dvojnásobný vítěz čtyřhry na US Open.

Síla Běloruska tkví i v tom, že Mirnyj a Volčkov se znají téměř jako dvojčata. Od čtyř let spolu vyrůstali a Davisův pohár hrají deset let. "To je unikátní a vždycky spolu hrajeme výborně," varoval Mirnyj, že i v deblu budou nebezpeční.

Francouzi bez Grosjeana

Španělé se chystají v druhém semifinále smlsnout si na Francii stejně jako toreador na býkovi. Korida v Alicante zažila několik výher tenistů a deset tisíc fanoušků k tomu požene své antukové specialisty znovu. Kvarteto Carlos Moya, Juan Carlos Ferrero, Tommy Robredo a Rafael Nadal by mělo jejich touhu naplnit.

Doma Španělé vyhráli deset zápasů po sobě, naposledy prohráli v roce 1999 s Brazílií. Sérii mají šanci prodloužit, zvláště když Francii chybí Sébastien Grosjean a Nicolas Escudé. "Je dobře, že nehraje Grosjean. Je to jejich nejnebezpečnější hráč," potěšilo Moyu. Francouzský kapitán nominoval čtveřici Arnaud Clément, Paul-Henri Mathieu, Fabrice Santoro a Michael Llodra.

Reklama

  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240424T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240424T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík