Hlavní obsah

Berdych má první titul, v Palermu ho nezastavil ani Volandri

PALERMO

Česká tenisová naděje Tomáš Berdych prožívá vydařený rok. Nejenže si na letošních olympijských hrách připsal skalp nejlepšího hráče světa Rogera Federera, ale v neděli se v Palermu radoval i z premiérového turnajového titulu na okruhu ATP. Ve finále měl proti sobě nejen zkušeného Itala Filippa Volandriho, ale i publikum. Přesto obstál.

Článek

Berdychovi na horké půdě v Palermu stačily k vítězství jen dva sety. Oba vyhrál shodným poměrem 6:3 a může se těšit nejen na šek v hodnotě 52 tisíc eur, ale i na přírůstek 35 bodů do světového žebříčku Champions Race.

Nadějný český tenista působí na profesionálním okruhu od roku 2002 a prožívá životní sezónu. Vedle olympijského čtvrtfinále se prokousal do osmifinále na grandslamovém US Open. Minulý víkend zase pomohl českému týmu k výhře nad Paraguayí v baráži Davisova poháru.

V Palermu byl turnajovou osmičkou

Na turnaji v Palermu, jenž byl dotován částkou 375 500 eur, plnil coby 74. tenista světového žebříčku roli osmého nasazeného hráče. Na cestě do finále vyřadil Španěla Oscara Hernandeze, Argentince Josého Acasusa, domácího Andrease Seppiho a v semifinále pak turnajovou sedmičku Davida Ferrera ze Španělska.

Berdychovi se tak podařila odveta za utkání prvního kola z červencového turnaje ve švýcarském Gstaadu, kde ho Španěl porazil. Podobný kousek předvedl ve finále; právě Volandri mu totiž v květnu v rakouském St. Pöltenu uštědřil také na úvod těžkou porážku a pak získal titul.

Mladý tenista, jehož agresivní hře podpořené tvrdým servisem vyhovují především tvrdé povrchy, se dočkal svého největšího úspěchu paradoxně na antuce. Letos vyhrál i tři challengery - v Besanconu, Weidenu a Braunschweigu.

Berdych je prvním českým tenistou, jenž letos zvítězil ve dvouhře na turnaji ATP. Více se zatím dařilo ženám - v březnu v Acapulku triumfovala Iveta Benešová, srpnový turnaj ve Vancouveru se zase stal kořistí mladičké Nicole Vaidišové.

Palermo - finále
Berdych (8-ČR) - Volandri (5-It.) 6:3, 6:3.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 20 : 00
20240424T20 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík