Hlavní obsah

Novák chce zpět do světové desítky

Viktor NosekPrávo

Uvažovaný a propíraný konec kariéry tenisty Jiřího Nováka je dost možná zažehnán. Sám byl již vnitřně rozhodnutý, co s ním bude v další sezóně, ale nic nechtěl předčasně oznamovat veřejnosti. Nejlepší český tenista současnosti ale na turnaji v Tokiu dosáhl obrovského úspěchu a snad má ještě i ambice.

Článek

Slova, která Novák řekl v Japonsku po finálovém vítězství nad Američanem Dentem, znějí pro české fanoušky optimisticky. "Titul pomůže mému sebevědomí a věci se nyní změní. Chci zpátky do dvacítky a potom i do desítky," pravil odhodlaně Novák. Na něj nezvykle bojovné a cílevědomé prohlášení.

A to ještě nevěděl, že proti minulému týdnu si ve světovém žebříčku polepšil hned o deset míst a mezi dvaceti nejlepšími tenisty světa už znovu figuruje - je osmnáctý.

Na titul čekal více než rok

Osm let a devět měsíců čekal zlínský rodák, než znovu dobyl turnajový titul na tvrdém povrchu. Naposledy to dokázal v Aucklandu, tehdy se psal rok 1996... Mladičký Novák tehdy slavil vůbec první velký úspěch kariéry.

Poté kraloval až do neděle vždy jen na pomalé antuce.

V Tokiu završil fantastickými výkony týdny nabité úspěchy, ale i náročným cestováním. Nejprve táhl český tým v Davis cupu v Paraguayi, pak se přes Evropu vydal do Šanghaje, kde skončil až v semifinále na Argentinci Caňasovi - ten zápas mu hrubě nevyšel. Teď ovšem stanul na vrcholu.

"Vyhrál jsem obrovský turnaj a porazil spoustu skvělých hráčů. A na takový úspěch jsem navíc čekal pěkně dlouho," připomněl, že naposledy pozdvihl trofej pro vítěze před více než rokem v rakouském Gstaadu. Tehdy ve finále udolal Federera. Na Dálném východě dokázal přehrát kromě Denta i Australana Hewitta i Thajce Srichaphana.

Probudilo ho zemětřesení

Lépe dotovaný turnaj než v Tokiu nikdy nevyhrál: z dotace 690 tisíc amerických dolarů míří na jeho účet nezdaněných 118 tisíc. Z krásného týdne si však veze i jednu děsivou příhodu. Poprvé v životě zažil na vlastní kůži zemětřesení! V noci ze čtvrtka na pátek se země chvěla půl minuty v kuse silou čtyř stupňů Richterovy škály.

"Vyskočil jsem z postele a byl pěkně vylekaný. Bydlel jsem v 21. patře. Místní lidé říkali, že je to normální jev, ale pro mě byl tedy velmi nepříjemný. Měl jsem nahnáno."

Dnes měl Novák vstoupit jako sedmý nasazený do turnaje ve Vídni, z Japonska si však přivezl zranění žeber, kvůli němuž skrečoval finále čtyřhry. A tak podnik v rakouské metropoli nakonec hrát nebude. "Dělalo mi to problémy hlavně při podání," přiznal tenista, jenž by se měl objevit do konce sezóny ještě v Madridu, Basileji a Paříži.

Reklama