Hlavní obsah

Novák: Konec kariéry teď v hlavě nemám

PRAHA

Na semifinále turnaje v Šanghaji navázal vítězstvím v Tokiu. Tenista Jiří Novák se v závěru sezóny potkal s vynikající fazónou, kterou ovšem narušilo zranění břišního svalu a česká jednička se musela odhlásit z turnaje ve Vídni. "Dost mě to mrzí, mohl jsem prodat výtečnou formu," říká Novák v rozhovoru pro Právo.

Článek

Vaše současná situace se zdá být přímo k vzteku: máte za sebou fantastické výsledky, byl jste v semifinále v Šanghaji, vyhrál turnaj v Tokiu a přijde zranění břišního svalu. Jak dlouho budete ze hry? Zatím ještě nevím, prognóza ale nezní špatně. Zůstanu do konce týdne doma v Prostějově, budu odpočívat a snad to bude dobré. Musel jsem se kvůli bolestem odhlásit z turnaje ve Vídni a dost mě to mrzí, mohl jsem prodat výtečnou formu. Výsledky, které jsem uhrál v Japonsku, jsou doslova bombou. Obzvlášť si cením skalpu Hewitta.

Čím to, že jste se dostal do takového "laufu" až ke konci sezóny? Nerad bych, aby to vyznělo jako nějaké plácání po vlastních zádech, ale já hrál hodně slušně po celý rok. Jen chybělo nějaké výsledkové probourání. Jde také o sebevědomí a v tomto směru mě nakopla baráž Davisova poháru v Paraguayi.

Stihl jste první turnajový titul po více než roce oslavit? No, slivovičku jsem v Tokiu neměl. Bohužel... A večer už jsem musel na letadlo do Vídně. Já vždy raději něco uspořádám až po sezóně.

Jak vypadá v současné době vaše spolupráce s trenérem Janem Kukalem? Prý už spolu tenisové věci konzultujete pouze po telefonu. On už na to neustálé cestování není stavěný, má svá léta (Kukalovi je 62 let - pozn. aut.). A já dal přednost rodině, letos jsem více létal po světě s nejbližšími. Teď v Šanghaji a Tokiu se mnou byla například manželka. S panem Kukalem si ale každý týden telefonujeme. Je nesmysl, že bychom spolu úplně skončili. Občas si i zatrénujeme. On se nyní hodně věnuje obrazům a umění.

Po finálovém triumfu v Japonsku nad Američanem Dentem jste vyhlásil útok na návrat do světové desítky. Je to váš nejbližší cíl? Byl jsem v desítce docela dlouho a teď z ní na rok vypadl. Ano, moc rád bych zpět na tyto pozice. První cíl jsem si už splnil, jsem znovu mezi dvacítkou elitních tenistů. Snad ještě urvu nějaký bodík a sezónu důstojně zakončím.

A nemáte náhodou v úmyslu v devětadvaceti letech ukončit kariéru? Už loni se o tom na základě některých vašich výroků spekulovalo a vy jste ke konci roku na tiskové konferenci slíbil, že ještě jednu sezónu určitě vydržíte. Co bude teď? Pořád se mě na to budete ptát... Já bych vše rád vysvětlil. Podívejte: chci v první řadě dokončit tuto sezónu. Uvidíme, jak to půjde. Teď chci hrát! Až budu chtít skončit, vše oficiálně oznámím. Rozhodně to nebudu dělat nějak na desetkrát a teď mi myšlenky na konec v hlavě opravdu neleží.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová