Hlavní obsah

Vaidišová vyhrála turnaj v Taškentu

Patnáctiletá česká tenistka Nicole Vaidišová už vyhrála svůj druhý turnaj okruhu WTA. V neděli si ve finále poradila turnaje v uzbeckém Taškentu poradila s Francouzkou Virginií Razzanovou 5:7, 6:3, 6:2.

Článek

Poprvé se mladá tenistka z titulu radovala v srpnu ve Vancouveru.

První vyrovnanou sadu Vaidišová ztratila až v samém závěru, kdy se soupeřce podařilo prolomit její podání. V dalších dvou setech už ale česká hráčka dominovala a s jistotou si kráčela pro druhý titul. Ve třetím setu musel být zápas na pět minut přerušen, protože si Razzanová na kurtu vyžádala ošetření zad, českou hráčku to ale z rytmu nevyvedlo.

Jednadvacetiletá francouzská tenistka hrála ve finále poprvé v kariéře. Premiérového vítězství se však Razzanová v duelu dvou nenasazených hráček nedočkala.

Raketový nástup

Více než jeden turnajový triumf v sezóně dokázala Vaidišová získat jako první česká tenistka po šesti letech. Navázala tak na Janu Novotnou, která v roce 1998 ve své nejlepší formě vyhrála vedle Wimbledonu i turnaje v Linci, Eastbourne a Praze.

Vaidišová se v žebříčku WTA poprvé objevila letos v březnu na 264. místě a ihned při svém debutu mezi profesionálkami postoupila v Acapulku do čtvrtfinále. Ve Vancouveru se při svém třetím startu na turnaji WTA probojovala z kvalifikace až k titulu. Ve věku 15 let, tří měsíců a 23 dní se stala šestou nejmladší vítězkou v historii.

Další čtvrtfinálovou účast si připsala minulý týden v Tokiu a v žebříčku se posunula na 103. místo. Úspěch v Taškentu ji posune do první stovky, což by jí pro příští sezonu mělo zajistit přímou účast v hlavní soutěži grandslamového Australian Open.

"Musím přiznat, že jsem doufala v dobrý start na ženské tour a mám radost. Je to super!" čišelo z Vaidišové velké sebevědomí v telefonickém rozhovoru pro ČTK. Ani si nepřipouštěla, že by třeba z osmi povolených startů na turnajích WTA nevyhrála ani jeden zápas. "O tom jsem vůbec nepřemýšlela. Nerada prohrávám," uvedla tenistka.

Na okruhu WTA se letos ještě objeví začátkem listopadu na turnaji ve Philadelphii. Kvůli věkovému limitu může hrát letos jen osm turnajů WTA, do čehož se nepočítají grandslamy. Svými výkony si zajistila přímou účast na lednovém Australian Open. "Už se tam moc těším," byla plná energie před tréninkem na Floridě.

Účinkování Vaidišové na WTA Tour:
Acapulco (dotace 170.000 dolarů)čtvrtfinále,
Miami (3,06 mil.)1. kolo,
French Open3. kolo kvalifikace,
Wimbledon1. kolo kvalifikace,
Vancouver (110.000)vyhrála,
US Open1. kolo,
Tokio (170.000)čtvrtfinále,
Taškent (140.000)vyhrála.

Turnaj v Moskvě vyhráli domácí

Turnaj v Moskvě dotovaný rovným milionem dolarů vyhrál domácí tenista Nikolaj Davyděnko, když otočil finálový zápas s Britem Gregem Rusedským. Po prohrané první sadě Davyděnko druhé dvě vyhrál, celkově poměrem 3:6, 6:3 a 7:5  a pozvedl trofej pro vítěze Kremlin Cupu.

Před vyprodanými tribunami Olympijského stadionu pro deset tisíc fanoušků Davyděnko oslavil čtvrtý titul v kariéře, v tomto roce druhý po květnové vítězné šňůře v Mnichově. Na domácí půdě v Moskvě získal  double, ve finále čtyřhry spolu s Igorem Andrejevem porazili indicko-švédskou dvojici Maheš Bhúpathí, Jonas Björkman.

Ženskou část turnaje v Moskvě vyhrála obhájkyně titulu Ruska Anastasia Myskinová, jež v závěrečném duelu zdolala krajanku Jelenu Dementěvovou. první set pro sebe získala poměrem 7:5, ve druhém už soupeřce nedala nejmenší šanci a nadělali jí kanára.

Myskinová v semifinále vyřadila čerstvou světovou jedničku Lindsay Davenportovou. Ruská hráčka uspěla i ve finále čtyřhry, kde spolu s krajankou Verou Zvonarevovou porazila pár Virginia Ruanová- Pascualová, Paola Suarezová 6:3, 4:6, 6:2.

Haehnel vyhrál v Métách

Čtyřiadvacetiletý francouzský tenista Jérome Haehnel proměnil na turnaji v Metách svou první finálovou účast na okruhu ATP v titul. V duelu s krajanem Richardem Gasquetem, jenž rovněž atmosféru boje o turnajové prvenství zažil poprvé v kariéře, zvítězil 7:6 a 6:4.

Haehnel si přitom účast v hlavní soutěži musel vybojovat v kvalifikaci a odehrál tedy celkem osm zápasů. O šest let mladší Gasquet dostal od pořadatelů divokou kartu.

V pětisetovém finále ve Vídni Lopez porazil Caňase

Třiadvacetiletý Španěl Feliciano Lopez se ve Vídni dočkal prvního titulu z tenisového okruhu ATP. S argentinským soupeřem Guillermem Caňasem se ve finále přetahoval tři a půl hodiny, než ho porazil 6:4, 1:6, 7:5, 3:6 a 7:5.

Lopez, který na cestě za titulem porazil ve druhém kole Bohdana Ulihracha, se dočkal vítězné trofeje ve finále na druhý pokus. V březnu v Dubaji mu první hráč světa Švýcar Roger Federer nedal šanci.

MOSKVA
Muži (1 milión dolarů):
Dvouhra - finále: Davyděnko (8-Rus.) - Rusedski (Brit.) 3:6, 6:3, 7:5.
Ženy (1,3 milionu dolarů):
Dvouhra - finále:
Myskinová (3-Rus.) - Dementěvová (5-Rus.) 7:5, 6:0.
Čtyřhra - finále: Myskinová, Zvonarevová (4-Rus.) - Ruanová-Pascualová, Suarezová (1-Šp./Arg.) 6:3, 4:6, 6:2
Čtyřhra - finále:Andrejev, Davyděnko (Rus.) - Bhúpathí, Björkman (1- Ind./Švéd.) 3:6, 6:3, 6:4.
TAŠKENT (140 000 dolarů)
finále: Vaidišová (ČR) - Razzanová (Fr.) 5:7, 6:3, 6:2.
MÉTY (375 750 eur)
Dvouhra - finále: Haehnel - Gasquet (oba Fr.) 7:6 (11:9), 6:4
TAŠKENT (140 000 dolarů)
Dvouhra - finále: Vaidišová (ČR) - Razzanová (Fr.) 5:7, 6:3, 6:2.
VÍDEŇ (682 750 eur)
Dvouhra - finále: F. Lopez (8-Šp.) - Caňas (6-Arg.) 6:4, 1:6, 7:5, 3:6, 7:5
Čtyřhra - finále: Damm, Suk (ČR) - Etlis, Rodriguez (3-Arg.) 6:7 (3:7), 6:4, 7:6 (7:4).

Reklama