Hlavní obsah

Federer nevyhrál dva roky grandslam kvůli ztrátě sebedůvěry

Dubaj

Už dva roky nezískal tenista Roger Federer grandslamový titul. Majitel rekordních šestnácti vavřínů z turnajů velké čtyřky v Dubaji řekl, že důvodem je určitá ztráta sebedůvěry, která se přesunula k soupeřům.

Foto: Toby Melville, Reuters

Roger Federer ze Švýcarska na Turnaji mistrů

Článek

Federer se naposledy radoval z grandslamového titulu v lednu 2010 na Australian Open, od té doby hrál jen jednou ve finále. "Trochu jsem ztratil sebevědomí, které se z mé strany přesunulo na druhou stranu kurtu," uvedl Federer. "Párkrát jsem prohrál vyrovnané zápasy, což mě stálo triumf," konstatoval tenista.

Ve finále French Open 2011 nestačil na Španěla Rafaela Nadala a na podzim prohrál s jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska v semifinále US Open, i když vedl 2:0 na sety a měl dva mečboly. Zvláště při prvním hrál opatrně.

Odepisovat Federera by ale bylo předčasné. Z posledních čtyř turnajů vyhrál tři včetně Turnaje mistrů v Londýně a je v jeho silách přidat sedmnáctý grandslamový titul. "Jestli to je moje priorita? Ano i ne. Byl bych šťastný, kdybych to dokázal, pracuji tvrdě a snad to vyjde, ale jedním z cílů je třeba i olympiáda," řekl Federer.

Na Samprase mu chybí týden

Světovému žebříčku aktuálně kraluje Djokovič, vítěz posledních tří grandslamových turnajů. Přesto třicetiletý Federer může myslet na návrat na trůn. Třeba jen proto, že mu chybí týden, aby vyrovnal rekord Peta Samprase v čele žebříčku (286 týdnů).

"Bylo by to hezké, ale v životě se bez toho obejdu. S Petem jsme kamarádi, on byl úžasným hráčem a nemusím překonat všechny jeho rekordy," řekl Federer. "Mám na to být zase jedničkou, ale obávám se, že nejsem jediným," usmál se.

Reklama

Související témata: