Hlavní obsah

Söderling vydrží hrát jen půl hodiny. Vrátí se někdy? Švédsko bez něj krvácí

Stockholm

Ještě donedávna bývalo tenisovou velmocí, ale teď se Švédsko v tomto sportu propadá hluboko do bezvýznamnosti. Jediný, kdo může brzy opět alespoň částečně pozvednout pomyslný tenisový prapor Tří korunek, je Robin Söderling. Patří mu sice stále velmi solidní 25. příčka na žebříčku ATP, jenže už půl roku nehraje. A neví, zda se k tenisu ještě vůbec vrátí.

Foto: Mick Tsikas, Právo

Švédský tenista Robin Söderling

Článek

Pokud by se rodák z městečka Tibro už na kurty nevrátil, měla by jeho kariéra vlastně stylové zakončení, protože při zatím posledním startu na okruhu ATP loni v červenci slavil titul na domácím turnaji v Båstadu, kde při cestě za titulem mimo jiné v semifinále povolil Tomáši Berdychovi jediný game.

Pak však přišla nepříjemná diagnóza, lékaři našli švédskému tenistovi před US Open mononukleózu a od té doby s nemocí bojuje. V rozhovoru pro list Svenska Dagbladet přiznal, že jeho návrat na kurty je nejistý.

„Snažím se tím neznepokojovat, protože to věci nijak nezlepší. Možná, že spíše zhorší. Ale jsem si vědom, že stát se v tomhle ohledu může cokoliv," řekl v rozhovoru. Zároveň přiznal, že zatím není schopen delšího tréninku: „Vydržím trénovat tak 30 minut, ale úroveň únavy je stále těžké odhadnout nebo řídit."

Dvojnásobný finalista French Open si také posteskl, že někdy běhá 20 minut bez problémů, jindy je ale tak unavený, že nedokáže slézt z gauče. V současnosti se tak prý nejvíce věnuje četbě, puzzle a samozřejmě přítelkyni Jenny a také novému štěněti Sixten.

Tenis moc nesleduje

Tenisové dění podle svých slov moc nesleduje, více pozornosti věnoval prý jen Australian Open a Davis Cupu. Právě ve švédské reprezentaci v Davisově poháru je jeho absence extrémně znát. Bez něj se tým propadl hluboko do podprůměru.

Při nedávném duelu prvního kola proti Srbsku nastoupil coby týmová jednička do dvouher Michael Ryderstedt, jemuž patří až 328. příčka na žebříčku, jako dvojka pak Filip Prpič, jenž je ještě o více než pět set míst níže. Není třeba dodávat, že Švédové neměli proti Srbům (i bez Djokoviče) nárok.

To je pro zemi, která díky Wilanderovi s Edbergem vládla Davis Cupu v osmdesátých létech a následně i v devadesátých zásluhou skvělé party kolem Thomase Enquista, Magnuse Normana, Jonase Björkmana či Magnuse Gustafssona, obrovský pád.

Ani černý scénář, který mnozí předpovídají České republice v Davis Cupu po případném konci kariéry Radka Štěpánka, není tak beznadějný jako současná švédská realita. Češi mají momentálně devět hráčů v první třístovce žebříčku. Švédové kromě nemocného Söderlinga nemají ani jednoho!

Sedmadvacetiletý Švéd by měl při návratu rozhodně na co navazovat. Předloni se dokázal propracovat na čtvrté místo na žebříčku a do tenisové historie se zapsal mimo jiné tím, že ukončil dvě velké série.

Urostlý švédský ranař utnul v roce 2009 na French Open 31zápasovou vítěznou sérii Rafaela Nadala a dosud je jediným hráčem, který Španěla na Roland Garros porazil. Rok na to zase vyřadil ve čtvrtfinále Rogera Federera, jemuž tak ukončil sérii 24 grandslamových semifinále za sebou.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík