Hlavní obsah

Andy Murray - Tomáš Berdych 6:3, 7:5Berdych vypadl v Dubaji, hned na úvod čtvrtfinále ztrácel podání

DUBAJ

Tenista Tomáš Berdych loňské semifinále na turnaji v Dubaji nezopakoval. V dnešním čtvrtfinále prohrál 3:6 a 5:7 s třetím nasazeným Andym Murrayem z Británie.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Tomáš Berdych na turnaji v Dubaji

Článek

Sedmý hráč světa Berdych ztratil na začátku každého setu své podání. Zatímco v úvodní sadě už ztrátu nedohnal, ve druhé soupeři brejk oplatil a držel vyrovnaný stav až do jedenáctého gamu.

V něm šestadvacetiletý Berdych přišel počtvrté v zápase o servis a Murray za stavu 6:5 podával na celkové vítězství. Pátý nasazený Berdych o prodloužení duelu bojoval - dokázal si vypracovat brejkbol, i když už prohrával 0:40, odvrátil celkem šest mečbolů, ale výhru nakonec slavil Murray po dlouhém Berdychově bekhendu.

"Přitom zakončení zápasu se mi vždycky dařilo. Zahrál jsem tři výborné servisy a vedl 40:0, pak jsem ale nedal pár prvních podání za sebou a on toho využil. Najednou byla shoda a říkal jsem si, bože, nevyužil jsem tři mečboly," popsal závěr zápasu svěřenec Ivana Lendla, jenž s ním však v Dubaji není.

Při Berdychově brejkbolu došlo ke kontroverzní situaci. Murrayho podání čárový rozhodčí ohlásil jako aut, ale "Jestřábí oko" potvrdilo, že míč byl dobrý. Umpirový sudí připsal bod Murraymu, což Berdycha naštvalo a dožadoval se toho, aby se servis opakoval. Rozhodčí ovšem tvrdil, že český tenista returnoval do sítě dřív, než přišlo ohlášení autu.

"Vůbec nepředpokládáte, že nějaký míček může skončit takhle. Snažíte se soustředit na zápas a jít bod po bodu, a najednou přijde něco takového a vy víte, že máte pravdu. Co se dá dělat? Musíte se snažit koncentrovat a neztratit hned další bod, ale rozhodně něco takového naruší vaše soustředění," řekl k důležitému momentu český hráč.

S o dva roky mladším Skotem prohrál Berdych poprvé po více než šesti letech a prvně s ním nezískal ani set. Předchozí tři zápasy vyhrál český tenista.

Murray se v semifinále utká se světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem, s nímž po téměř pětihodinové bitvě prohrál v lednu v semifinále Australian Open. Ve hře o dubajský titul zůstali i Švýcar Roger Federer a Juan Martín del Potro z Argentiny.

Del Potro (8-Arg.) - Tsonga (4-Fr.) 7:6 (7:1), 6:2.

DUBAJ (tvrdý povrch, dotace 1,700 475 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (3-Brit.) - Berdych (5-ČR) 6:3, 7:5
Federer (2-Švýc.) - Južnyj (Rus.) 6:3, 6:4
Djokovič (1-Srb.) - Tipsarevič (7-Srb.) 6:1, 7:6 (8:6)
Výsledky tenisového turnaje mužů v Delray Beach
Dvouhra - 2. kolo:
Kohlschreiber (5-Něm.) - Dodig (Chorv.) 6:2, 6:2, Anderson (7-JAR) - Malisse (Belg.) 6:3, 3:6, 6:3, Sela (Izr.) - Nieminen (Fin.) 6:4, 6:4.

Reklama