Hlavní obsah

Azarenková - Šarapovová 6:2, 6:3V Indian Wells triumfovali Federer a letos neporažená Azarenková

Tenisový turnaj v Indian Wells opanovali světová jednička Běloruska Viktoria Azarenková a Švýcar Roger Federer, který jako první dokázal prestižní podnik vyhrát už počtvrté.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Běloruska Viktoria Azarenková

Článek

Azarenková zdolala ve finále dvojku žebříčku WTA Rusku Marii Šarapovovou 6:2 a 6:3 a vyhrála i 23. zápas v sezoně. Letos získala už čtvrtou trofej. Federer navázal na tituly z let 2004 až 2006 po vítězství 7:6 a 6:3 nad Američanem Johnem Isnerem, který v semifinále vyřadil světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče.

Azarenková potvrdila v Americe skvělou formu. V Indian Wells si zahrála finále už na šestém turnaji za sebou. Jedinou tenistkou, která ji dokázala během této série porazit, byla v říjnu na Turnaji mistryň v Istanbulu Petra Kvitová.

Dvaadvacetiletá Běloruska hned v úvodní sadě prolomila Šarapovové dvakrát servis a v chladném a větrném počasí rychle spěchala za dalším titulem. Ve druhé sadě si vypracovala vedení 4:1 a i když Ruska snížila na 3:4, za necelou hodinu a půl dotáhla i 23. letošní zápas do vítězného konce.

"Maria je velký bojovník, nejdůležitější bylo od zatáčku ji dostat pod tlak a vydržet v tom," dodala Azarenková. Zatímco Běloruska se dopustila jen 14 nevynucených chyb, Šarapovová jich udělala 37 a s tím neměla šanci ukončit neporazitelnost letošní suverénky.

"O tomhle jsem nikdy ani nesnila," komentovala skvostný start do sezony Azarenková, která si připsala dvanáctý titul v kariéře. Rekordní vítěznou sérii drží z úvodu roku 1997 Švýcarka Martina Hingisová, která neprohrála 37 zápasů. Azarenková je nyní druhá.

První a druhá hráčka světového žebříčku se ve finále na okruhu WTA utkaly poprvé po více než čtyřech letech. Dnešní duel měl stejnou vítězku jako finále na lednovém Australian Open, po němž se Azarenková ujala tenisového trůnu.

Federer porazil Isnera

Federer v sobotním semifinále porazil svého velkého rivala Rafaela Nadala a v neděli vyrovnal ziskem devatenáctého titulu z turnajů kategorie Masters Španělovu rekordní bilanci. Třicetiletý Švýcar vyhrál už třetí turnaj v sezóně po triumfech v Rotterdamu a Dubaji. Pro bývalou světovou jedničku to byl 73. titul v kariéře.

Isner nedokázal ve finále navázat na heroický výkon proti Djokovičovi. Federer mu vzdal za stavu 3:3 v druhém setu jako první v zápase podání a totéž se mu povedlo v devátém gamu. Švýcar výborně podával, po svém prvním servisu neuhrál jen dva fiftýny. Amerického dlouhána předčil dokonce i v počtu es.

Tenisový turnaj mužů a žen v Indian Wells
Dvouhra žen - finále: Azarenková (1-Běl.) - Šarapovová (2-Rus.) 6:2, 6:3.
Dvouhra mužů - finále: Federer (3-Švýc.) - Isner (11-USA) 7:6 (9:7), 6:3.

Reklama

Související témata: