Hlavní obsah

Azarenková válcuje konkurenci. Teď chce i skalp Kvitové

Loni na stejném místě v kalifornské poušti musela kvůli zdravotním potížím vzdát zápas tehdejší světové jedničce Caroline Wozniacké a jen tak přiživila pověst věčně nemocné hráčky, která to na absolutní vrchol nejspíš nikdy nedotáhne. Za rok je ale vše jinak, Běloruska Viktoria Azarenková letos vyhrála všech třiadvacet zápasů a poslední triumf si připsala o víkendu právě v kalifornském Indian Wells, kde ve finále smetla druhou hráčku světa Marii Šarapovovou. Pomalu se tak zabydluje na trůnu pro nejlepší hráčku světa a své konkurenci se začíná vzdalovat.

Foto: ČTK/AP

Viktoria Azarenková pózuje s trofejí pro vítězku turnaje v Indian Wellse.

Článek
Fotogalerie

Ještě donedávna se zdálo, že je jen otázkou času, kdy se na nejvyšší příčku vyšplhá wimbledonská šampiónka Petra Kvitová, jenže teď už situace z českého pohledu tak optimistická není. Copatá Běloruska totiž na tenistku z Fulneku má v žebříčku WTA náskok téměř 2600 bodů. A to ji nyní čeká velký podnik v Miami, kde se jí tradičně daří.

To její poslední deblová partnerka Kvitová neprožívá zrovna nejlepší období. Od únorového fedcupového duelu s Německem si léčila achilovku a koleno. A návrat na kurty v Indian Wells skončil překvapivým vyřazením ve třetím kole s Christinou McHaleovou a následným onemocněním střevní virózou.

Kvitová jako výzva

Jenže sezóna bude ještě hodně dlouhá a Azerenková se například právě s Kvitovou letos ještě neutkala. Naposledy se obě hráčky střetly v Istanbulu na Turnaji mistryň, kde kralovala česká tenistka. Té se proti Bělorusce obzvlášť daří, protože vyhrála čtyři poslední vzájemné duely. Aktuální světová jednička se letos ještě neutkala třeba s Caroline Wozniackou a Serenou Williamsovou, s nimiž má rovněž negativní bilanci.

„Jasně že bych se chtěla teď s nimi utkat. Čím větší výzvu před sebou mám, tím větší vzrušení to pro mě je. Už se na to moc těším," nebojí se Azarenková zápasů s Kvitovou a spol. „Ale ani ty hráčky, s nimiž jsem se letos utkala, nejsou určitě špatné. Samozřejmě ale tyhle výzvy ráda přijmu," ujišťovala.

Šarapovová chválí i varuje

Prý se nebojí ani blížící se antukové sezóny. Na tomto povrchu vybojovala dosud jediný titul, a to loni v Marbelle: „Myslím si, že jsem loni na antuce hrála docela dobře. Vlastně ten povrch mám docela ráda, určitě si před antukovou sezónou udělám takové menší přípravné období. Je to zase jiná výzva, která mě trochu vytáhne z mé bezpečné zóny, jestli to tak můžu nazvat."

Ruska Maria Šarapovová odešla ze vzájemného zápasu už podruhé za sebou poražena. Po finále Australian Open prohrála i boj o titul v Indian Wells. A sama má pro aktuální hráčku číslo jedna jen slova chvály.

„Teď prožívá období v kariéře, kdy je extrémně sebevědomá a dobrá. Není nic, co by se jí nedařilo. Když s ní hrajete, máte proti sobě skvělou hráčku a musíte si hodně lámat hlavu s tím, jak na ní vyzrát. Mně se to v poslední době nedaří," prohlásila Ruska.

„V této sezóně bezpochyby jasně dominuje. Předvádí nejlepší tenis. Jinou věcí ale je takovou formu udržet. Zbývá ještě mnoho turnajů. Všechno se počítá až na konci roku. To se uvidí, kdo se kam vypracoval a jak se komu dařilo," dodala Šarapovová.

Reklama

Související témata: