Hlavní obsah

VIDEO: Je otravný, ať jde pryč! Tenista Tomic chtěl vyhodit svého otce z hlediště

Že to často skřípe, když ambiciózní otec trénuje vlastního syna či dceru ve vrcholovém sportu, není žádná novinka. I z českého prostředí je známá celá řada případů. Rodinné sportovní klany jsou neodmyslitelnou součástí profesionálního tenisu. Mladí svěřenci se však proti despotickým otcům často bouří, jako to předvedl naposledy na turnaji v Miami Australan Bernard Tomic.

Tomic nechce na zápase otce

 
Článek

Čtvrtfinalista posledního Wimbledonu neunesl ve víkendovém zápase se Španělem Davidem Ferrem vyčítavá gesta a otrávené grimasy svého otce. Když v pátém gamu druhé sady Tomic prohrával 0:30, jeho otec rezignovaně kroutil hlavou, načež ho tenista máváním rakety odháněl pryč z areálu.

Při následné výměně stran se osmatřicátý hráč světa přimlouval u hlavního rozhodčího Cedrika Mouriera, aby nechal trenéra-otce Johna Tomice  z hlediště vykázat.

„Je otravný. Vím, že je to můj táta, ale rozčiluje mě. Chci, aby odešel, ale jak toho mám dosáhnout?" ptal se devatenáctiletý talent sudího.

Mourier se následně tenisty zeptal, co by se stalo, kdyby otce požádal, aby odešel. „To neudělá. Když ho uvidíte, že se snaží mě koučovat, řekněte mu, ať je zticha," prosil hráč. „On už to ale ví. Nachytal už jsem ho při koučování", odpověděl na to Mourier. „Díky," hlesl s úlevou tenista.

Koučování není v mužském profesionálním tenise povolené. Hráči přesto se svými trenéry často pomocí různých posunků komunikují. Ale případ, kdy sám hráč chce potrestat svého trenéra za koučování při zápase, je opravdu ojedinělý.

V Německu narozený Australan nakonec prohrál utkání s Ferrerem ve dvou setech.

Reklama

Související témata: