Hlavní obsah

VIDEO: Šest vrstev antuky. Takhle v Praze rostl kurt pro Davis Cup

Praha

V pražské O2 aréně vyrostl tenisový kurt pro daviscupové klání českých reprezentantů se Srbskem. Dvorec se skládá z šesti vrstev antuky a dalšího podkladu, celkem se spotřebovalo na 180 tun materiálu. Příprava začala v pondělí 26. března, v neděli 1. dubna byl kurt připraven pro první tréninky.

Takhle se připravuje hala na Davis Cup Video: O2 Aréna

 
Článek

Srbové po prvním kontaktu s dvorcem nešetřili kritikou. To, co soupeři vadí, zatím Čechům vyhovuje. Žádali totiž pomalejší kurt s vyšším odskokem, takový povrch sedí především české jedničce Tomáši Berdychovi.

Češi chtějí na pražské půdě změnit bilanci se Srby, s nimiž v jediném vzájemném duelu před dvěma lety prohráli. Tehdy šlo o postup do finále, nyní se hraje „jen“ o semifinále. Vedle na míru připraveného dvorce spoléhají čeští tenisté také na „modré peklo“, bouřlivou podporu domácích fanoušků.

Co je pod antukovým povrchem?

Jak se připravoval daviscupový kurt, můžete ve zrychlené podobě vidět na videozáznamu. Nejdříve byla položena plachta z PVC, aby se nezašpinil beton, na ni pak přišla geotextilie a zhruba 12 centimetrů podkladní vrstvy škváry. Následovala směs škváry s cihlářskou hlínou, která se pokládala jako beton, po uschnutí pak v šesti vrstvách antuka až do celkové síly zhruba jednoho centimetrů.

V průběhu pokládky byly jednotlivé vrstvy kropeny a válcovány, kropeny a válcovány... A tak pořád dokola, antuka totiž vyžaduje čas a neustálou údržbu. Na stavbu se spotřebovalo 180 tun materiálu, kurt se připravoval celý týden.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori