Hlavní obsah

Česko - Srbsko 1:1Berdych v Davis Cupu smetl Troického, Štěpánek druhý bod nevydřel

Český tenisový tým hraje po prvním hracím dni ve čtvrtfinále Davis Cupu se Srbskem 1:1. Úvodní bod získal Tomáš Berdych, který si snadno porazil s Viktorem Troickým, jehož porazil 6:2, 6:1 a 6:2. Druhý bod Radek Štěpánek nezískal, přestože měl proti Janku Tipsarevičovi tři mečboly, nakonec prohrál po setech 7:5, 4:6, 4:6, 6:4 a 7:9. Souboj bude pokračovat sobotní čtyřhrou, která začíná v 15 hodin.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tenista Radek Štěpánek u sítě v utkání proti Janko Tipsarevičovi

Článek
Fotogalerie

Berdych porazil Troického potřetí ze čtyř vzájemných zápasů. A na vítězství se proti sedmadvacátému hráči světového žebříčku příliš nenadřel. V úvodních dvou setech vždy na úvod sebral Srbovo podání a sady se nadále vyvíjely podle Berdychových představ.

Troicki se na pomalé antuce jen těžko dostával do tempa. Až ve třetím setu vydržel vzdorovat první čtyři hry, ale potom za stavu 2:3 doslova daroval českému reprezentantovi brejk, a Čech tak poměrně snadno získal i třetí set pro sebe a za necelé dvě hodiny i celý duel.

Do druhého pátečního zápasu nastoupí při absenci Novaka Djokoviče jednička soupeře Janko Tipsarevič, kterého vyzve Radek Štěpánek. Oba tenisté se proti sobě střetli třikrát a dvakrát se z vítězství radoval Srb.

Štěpánek vydřel pátý set, v němž nevyužil mečboly

Štěpánek ve druhé dvouhře rychle svými gesty a výkonem dostal halu do varu. První set získal po hodinové bitvě díky bojovnosti a pestré hře. Ve druhém a třetím setu se projevila kvalita Tipsareviče, který hrál delší míče.

Ve čtvrtém setu se zdálo, že je se Štěpánkem amen - prohrával 2:4, ale čtyřmi gamy v řadě stav vyrovnal. Po setbolu čtvrté sady se Srbové hodně zlobili a několik minut se vášnivě dohadovali s rozhodčími, kteří Tipsarevičovi zahlásili dvojchybu. Hala v tu dobu bouřila. "On to dokáže, je to bojovník prvního stupně," doufal v hledišti otec českého hráče Vlastimil Štěpánek.

V páté hře si Štěpánek znovu prohrál podání, ale vzápětí vyrovnal na 3:3. Za stavu 6:5 měl český hráč první mečbol, ale returnoval do sítě. Další dvě šance zápas ukončit si vybojoval za stavu 7:6 a 40:15, ale opět neuspěl. Vzápětí pomohl soupeři k brejku dvěma dvojchybami a po pěti hodinách a sedmi minutách zápas prohrál.

V Davisově poháru hrál třiatřicetiletý Štěpánek ve dvouhře šestý pětisetový zápas a počtvrté odešel poražen.

Čtvrtfinále Davisova poháru
Česká republika - Srbsko 1:1 po 1. hracím dni
Berdych - Troicki 6:2, 6:1 a 6:2.on-line
Štěpánek - Tipsarevič 7:5, 4:6, 4:6, 6:4, 7:9.on-line

Reklama

Související témata: