Hlavní obsah

Česko - Srbsko 2:1Semifinále Davis Cupu je nadosah, Berdych se Štěpánkem ve čtyřhře uspěli

Praha
Aktualizováno

Čeští tenisté vedou ve čtvrtfinále Davis Cupu nad Srbskem 2:1 po druhém hracím dni a jediná výhra je dělí od postupu do semifinále. Po pátečních dvouhrách, v nichž uspěly jedničky obou týmů Tomáš Berdych a Janko Tipsarevič, získal sobotní bod pár Štěpánek, Berdych, který vyzrál na srbský pár Nenad Zimonjič, Ilja Bozoljac po setech 6:4, 6:2 a 7:6.

Foto: David W Cerny, Reuters

Český deblový pár Radek Štěpánek (vpravo) a Tomáš Berdych během čtvrtfinále Davis Cupu proti Srbsku

Článek
Fotogalerie

Srbové postavili vedle šestého hráče deblového žebříčku Zimonjiče nezkušeného Bozoljace, který je až 316. hráčem žebříčku ATP. Očekávaný Zimonjičův parťák Tipsarevič usedl pouze na hráčskou lavici.

A společně se ostatními diváky v pražské O2 Areně sledoval, že jeho krajané od začátku pokulhávají za českým párem. Domácí tenisté si vypracovali první brejk, na který sice dokázali Srbové odpovědět, ale své podání nakonec ztratili podruhé a ztratili tak úvodní sadu.

Ve druhém se rozdíl mezi oběma páry ještě zvětšil a Berdych se Štěpánkem tak směřovali k zisku důležitého druhého bodu. Největší potíže měli se svým soupeřem ve třetím setu. Srbové jim totiž podruhé v utkání prorazili servis hned na samém počátku sady. Za stavu 0:2 sice měli Berdych se Štěpánkem šest brejkbolů, ale nedokázali využít ani jeden. Srbové tak vedli 3:0, ale český pár se oklepal a brzy srovnal na 3:3 a duel došel až do tie-breaku, v němž byli Češi lepší.

Chtěli jsme dobře returnovat, říká Štěpánek

„Byli jsem překvapení, že proti nám nastoupili v tomto složení. Ale řekl bych, že jsme byli od začátku lepší. Věděli jsme, že oba budou dobře servírovat, proto jsme se snažili kvalitně returnovat, což se nám dařilo. Chtěli jsme druhý bod a myslím, že se nám podařilo podat týmový výkon," řekl po utkání v České televizi Radek Štěpánek.

Štěpánek se ještě vrátil k závěru pátečního duelu proti Janko Tipsarevičovi, po němž si Srb stěžoval, že mu rodák z Karviné nepodal ruku a sprostě na něj pokřikoval. „Není pravda, co říkal. A ruku jsem mu podal, takže bych už to nechtěl dál komentovat," prohlásil.

Štěpánek s Berdychem vyhráli v Davis Cupu ve čtyřhře deset z jedenácti duelů a v neděli na kurt nastoupí jako první týmové jedničky. Berdych tak vyzve Tipsareviče. „Na zápas se těším moc. Myslím, že toho má (Tipsarevič) dost v nohách a já se cítím moc dobře. Důležitá pro mě bude hlavně agresivní hra, kterou se snažím prezentovat," prohlásil Berdych.

Pokud by sedmý hráč světového žebříčku prohrál, je Štěpánek připraven nastoupit do rozhodující dvouhry. „Nic jiného mi nezbývá," řekl s úsměvem.

Davis Cup, čtvrtfinále:
Česko - Srbsko 2:1 po 2. dni
Berdych, Štěpánek - Bozoljac, Zimonjič 6:4, 6:2, 7:6 (7:4).on-line

Reklama

Související témata: